Kracht in Haarlem

Mensen ondernemen steeds meer zelfstandig, om de dingen te verzorgen die naar eigen inzicht nog ontbreken. Het faciliteren van plekken en gelegenheden voor mensen om elkaar dan te vinden groeit ook. Er beginnen inmiddels nieuwe culturele patronen te ontstaan. In een gesprek met Nick Paterson van Kracht in Haarlem onderzoeken we de anatomie van deze nieuwe rituelen.

(Fysiek) blijven zoeken

De energie die leeft onder mensen om samen nieuwe dingen te gaan doen blijft. Dat maakt ook dit project Kracht in Haarlem duidelijk. Het is aan dit soort initiatieven om gelegenheden te blijven bieden voor mensen om elkaar te vinden. Opvallend is dat in dit geval, net als in soortgelijke initiatieven op andere plekken, de locatie en het element van fysieke nabijheid een grote rol blijven spelen. Kijk ook naar de video: steeds zie je mensen bij elkaar zitten, soms samen met z’n tweeën in een hoekje om geconcentreerd iets te bespreken, soms met z’n allen aan tafel met iets te eten er bij. Maar toch altijd samen.

De moed om op te staan

Het is interessant om te zien dat die fysieke nabijheid blijft. Het hoort er kennelijk bij. Je bent nu eenmaal anders als je mensen hoort spreken achterover leunend, met iets te eten er bij, met andere mensen om je heen. Het inspireert. Het motiveert. Het zet zelfs aan om zelf ook wat te zeggen. Het blijft voor sommige mensen moeilijk: waar haal je de moed vandaan? Nick Paterson spreekt ook over een mevrouw die een nieuwe school wil beginnen, omdat dit naar haar inzicht noodzakelijk is. Wat kan daarbij meer motiveren dan een zaal die aandachtig naar dat voorstel luistert? Tegelijkertijd: wat is er angstaanjagender? Het is wel interessant dat mensen wel aan dat moeilijke lijken te wennen. Men is eerder geneigd te gaan staan.

Een groeiende cultuur

Het is een landelijk groeiend cultureel fenomeen: de eigenzinnige maar niet eenzame gedreven ondernemers. Ze zoeken elkaar steeds meer op. Soms informeel door middel van spontane meet-ups in een café, soms juist wat logistiek strakker opgezet zoals in het geval van Kracht in Haarlem. Maar de beweging en de energie die er vanuit gaat lijkt steeds sterker te worden. Het past mooi in plaatjes die ook Jan Rotmans schildert met zijn Nederland Kantelt beweging. Het doet denken aan de internationale groep MoveMakers met passie voor het onderwijs die elkaar ontmoet om daarover na te denken. Het doet denken aan nieuwe vormen van leiderschap, zoals Farida Farhadpour die beschrijft.

De drijfveer is er, vestigt zich, en groeit. Scepsis leek nog wel voor te stellen dat men ging ondernemen uit noodzaak, maar dat lijkt nu wel wat cynisch te worden. De groep is te groot om dat misschien nog vol te kunnen houden. Het lijkt er steeds meer op dat het een werkelijke beweging is, niet geboren uit wanhoop maar met een doel voor ogen.

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *