Koning zonder kroon

Aan de vooravond van de kroning van onze nieuwe koning kan een koninklijk lied op Zin&songwriter natuurlijk niet ontbreken.


See video

Je kan zeggen wat je wil over het officiële koningslied, het heeft ons in elk geval mooie en vaak hilarische gespreksstof aan de borreltafel, de koffieautomaat en op facebook opgeleverd. Ik kan niet wachten tot de Jostiband het lied in hun repertoire opneemt en filmpjes daarvan op mijn facebooktimeline verschijnen.

Ik wil hier echter een ander geluid laten horen, namelijk dat van de ongekroonde koning van de chassidische reggae (tevens enige vertegenwoordiger van dit genre), Matisyahu. King Without A Crown verscheen op zijn debuutalbum uit 2004 (hij was toen 24), maar werd pas twee jaar later een hit. Zijn artiestennaam is Hebreeuws en betekent ‘geschenk van God’ (of G’d, zoals veel joden zeggen om te voorkomen dat ze de heilige godsnaam uitspreken). Het is ook de naam van de joodse rebellenleider die in de 2e eeuw de opstand van de Makkabeeën leidde.

Op zijn 19e sloot hij zich aan bij de chassidische stroming binnen het jodendom, die ultra-orthodox is. Hij was direct herkenbaar aan zijn zwarte kleding, baard, pijpenkrullen en hoed of keppeltje, al lijken die krullen ook wel op een rastakapsel, waar regaezangers dan weer vaak aan te herkennen zijn.

King Without A Crown is een liefdeslied naar G’d, iets wat niet elke luisteraar gelijk opvalt. Reggaezangers zijn meestal nauwelijks te volgen, al zingt Matisyahu niet in het Jamaicaans. Regelmatig gebruikt hij Hebreeuwse woorden. Zo ontgaat het je zomaar dat hij roept om de komst van de Mashiach, oftewel de messias. Matisyahu roept uit dat zijn volk al 2.000 jaar in galus (exodus / verstrooïng) is en dat dat veel te lang is.

Ik vermoed dat hij in de tekst van dit lied zijn eigen bekering beschrijft. Hij schrijft hoe hij moe van het zoeken was en continu high was, als een koning zonder kroon. Door zijn trots en ego af te leggen zag hij een licht in de duisternis en vond zijn geloof.

Anderhalf jaar geleden schoor hij ineens zijn baard af. Hij verklaarde op zijn site dat hij het chassidisme achter zich had gelaten. “Op een zeker moment in mijn religieuze zoektocht zocht ik naar een absolute waarheid die ik aan kon nemen. Ik dacht dat ik een heleboel regels nodig had om een goed mens te worden. Nu neem ik mezelf terug, in vertrouwen op mijn goedheid en mijn goddelijke missie.”

Hij zet een kroon af, die van een strakke religieuze identiteit met bijbehorende regels. Maar niet om een stap terug te zetten, maar juist een stap verder in zijn zoektocht naar de Koning.

Ruben Altena
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *