Komt een leek in de kerk

Een jaar geleden ging een jonge IKON-redacteur op stap. Tien jaar woonde hij al in Amsterdam en hij had in al die jaren pas één kerk van binnen gezien. Hij starte het project Komt een Leek in de Kerk om te achterhalen hoe toegankelijk de kerken zijn voor mensen die bijvoorbeeld voor het eerst in hun leven een dienst willen bijwonen.

Lees hier over zijn zoektocht en wat hij zoals tegenkwam:

Kerk gezochtEn ik maar denken dat de kerk op sterven na dood was. Tien jaar woonde ik al in Amsterdam en in al die tijd heb ik slechts één kerkdienst meegemaakt. Door de jaren heen woonde ik in de buurt van kerken waar bedrijfjes in zaten, die waren omgebouwd tot klimmuren of dienst deden als – al dan niet tijdelijk – theater.

Dat er ergens nog daadwerkelijk diensten plaatsvonden kwam niet in me op. Een gigantische misvatting, want een jaar blijkt bij lange na niet genoeg om alle kerken te bezoeken. Onwetend als ik in het begin was, begon ik simpelweg kerken te bezoeken die ik op het web kon vinden of reeds bekend waren.

In de tag cloud is duidelijk te zien dat op dit vlak de Protestantse kerken er gunstig vanaf zijn gekomen, zij zijn het meest bezocht. Op de tweede plaats staan de evangelische gemeenschappen, gevolgd door de Katholieken. Of dit ook de daadwerkelijke verdeling is in onze hoofdstad, durf ik niet te zeggen. Het geeft wel een indruk hoe het ervoor staat qua naamsbekendheid en vindbaarheid bij een leek zoals ik. Gaandeweg ben ik ook de bijzondere kerken gaan opzoeken en kreeg ik tips van derden om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van het aanbod. Zo had ik nooit uit mezelf de mormonen of de christengemeenschap gevonden. Alsof ze expres een intern clubje willen blijven, zo onvindbaar zijn ze.

Verschillen
Het leek af er af en toe op alsof ik met een totaal andere Godsdienst van doen had, zo groot waren de verschillen bij de twee meest uiteenlopende kerkdiensten. Wat dat betreft is het grappig te vermelden dat ik afgelopen zondag bij een soefidienst was alwaar de zes grootste wereldgodsdiensten bijeen waren om hun visie te geven op het onderwerp innerlijke vrede. Op basis daarvan zou je haast denken dat al deze religies waanzinnig veel op elkaar lijken. Ik weet het, ook na een jaar blijft deze leek soms blasfemisch tekeer gaan.

Daarentegen zijn de overeenkomsten duidelijk. Het Avondmaal natuurlijk, hoe je het ook krijgt toegediend, of de vorm die ervoor gekozen is. Het Onze Vader dat zo ongeveer overal anders uitgesproken wordt – wat bij een leek veel wrevel oplevert. Ken je het net uit je hoofd en wil je ermee pronken, val je ongelooflijk door de mand omdat ze daar vinden dat het waarachtiger is 16de eeuws Nederlands te gebruiken. En de gebeden die gelukkig meer van de dominee zelf afhangen.

Ouderwets
Maar dan nu de grote vraag: voelde ik me thuis bij de ‘ouderwetse’ gang van zaken?

Lees verder op www.leekindekerk.nl

 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *