Kleine catechismus van het groene geloof

Duurzaamheid is geen modegril, maar een religie, vinden Wilfred van de Poll en Lodewijk Dros. Alle grote vragen zijn vanuit dit groene evangelie te beantwoorden.

1. Wat is het ultieme doel in je leven?
Dat is leven uit het besef dat we met hoofd en hart en handen deel zijn van de Aarde. Dat we niet op onszelf staan, maar verbonden zijn met alles om ons heen, met aarde, water, lucht en vuur, en met de generaties die na ons komen.

2. Waar gaat het heen met de Aarde?
Onze Aarde leeft en verandert. Dat heeft ze altijd gedaan, maar sinds een eeuw snelt ze haar ondergang tegemoet. Over de details is discussie, maar gerenommeerde wetenschappers waarschuwen ons dat we met grote snelheid afrazen op het ravijn – het klimaat warmt op, de zeespiegel stijgt, water en lucht vervuilen, dier- en plantensoorten sterven uit. Wij mensen hebben onze omgeving uitgeput en moeder Aarde roept dat ze door haar reserves heen is. De Aarde zegt: mijn krediet is op. 

Lees de 11 overige doctrines op Trouw.nl

Deze catechismus maakt onderdeel uit van het dossier Het groene geloof van de krant.


Bron: Trouw.nl
Foto: vad_levin / Flickr

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *