Kindermissverkiezingen in Nederland

Kindermissverkiezingen – misschien beter bekend als beauty pageants – lijken nu ook naar Nederland te komen. Er is zeker veel verzet tegen. Waar komt dat verzet vandaan en is het iets dat in Nederland zou kunnen werken?

Toddlers and Tiaras

De eerste vraag is misschien: waarom komt het nu opeens naar Nederland en niet eerder of later? Het kan samenhangen met de populariteit van het programma Toddlers and Tiaras op TLC, waar deelnemers aan de beauty pageants gevolgd worden door een cameraploeg. Het programma laat een wereld zien die hier inderdaad onbekend is. Kinderen worden in kostuums gehesen en met makeup bewerkt door soms wat al te fanatieke ouders. Daarna voeren ze acts op het podium op.

Van geschreeuw tot potentie

Het kan veel gevoelens opwekken. Uiteraard kan het soms wat op kindermishandeling lijken als ouders schreeuwend tekeer gaan wanneer kinderen niet precies doen wat er van ze verwacht wordt. Toch kent het ook een andere kant: de optredens zijn vaak zeer professioneel uitgevoerd. Dat kan surrealistisch overkomen, waar je niet verwacht dat een kind van soms nog niet eens vier een zo goed uitgevoerde voorstelling kan verzorgen, vaak op het gebied van dans en theater. Dat legt wel de potentie van kinderen bloot, waar soms dit potentieel onderschat kan worden.

Laat ze kinderen zijn

Vaak richt de kritiek zich echter niet op het prestatieniveau. Hoewel het de vraag is of de ijzeren discipline die sommige ouders hun kinderen opleggen om dit niveau te halen ook het uiteindelijke resultaat waard is, zullen niet veel mensen iets hebben tegen kinderen leren om goed te presteren. De vraag is eerder: welke prestatie? Het is vaak de vorm: de overdreven kleding, de lagen aan make-up, de soms lichamelijke aanpassingen zoals het bleken van de tanden, waar mensen over struikelen. Dan is er ook nog de toon: kinderen worden gepresenteerd als volwassenen, dat heeft wat griezeligs. Het kan een voorgestelde onschuld breken als een kind met lippenstift op het podium staat te dansen.

Gereduceerd tot uiterlijk

Een ander punt van kritiek is dat prestatie wordt gereduceerd tot uiterlijk. Het zijn doorgaans meisjes die aan deze competities meedoen. Het kan kwalijk genoemd worden om diens prestaties te reduceren tot er mooi uitzien, dansjes doen en flirten met de jury. Bovendien is het schoonheidsideaal dat wordt nagestreefd vrij enkelvoudig, wat ook weer vragen op kan roepen: is het wel zo gezond om zo’n schoonheidsideaal – wat bovendien meer weg kan hebben van een karikatuur – te presenteren aan kinderen?

Ook kritiek in de Verengide Staten

Het brengt ons wel tot de vraag waar dit artikel mee begon: waarom is hier veel weerstand tegen in Nederland? Waarom lijkt die weerstand groter te zijn dan in de Verenigde Staten? Waarschijnlijk bedriegt die schijn: wij zien hier alleen maar de verslaglegging er van op TLC. Dat betekent uiteraard niet dat die verslaglegging ook het hele verhaal vertelt. Het is uiteraard een subjectief verslag er van, al kan het uiteraard als een objectieve documentatie overkomen. Nog erger is de dwaling om te denken dat ook heel de Verenigde Staten deze subcultuur als volkomen normaal zou beschouwen. Er zijn veel bewegingen die ook kritische vragen bij dit fenomeen stellen.

Kindsterren in de polder

Het is daarom tegelijkertijd niet helemaal terecht om het fenomeen al bij voorbaat uit Nederland te willen houden. Wat wij er van zien is een karikatuur en als het hier voet aan de grond krijgt wordt het anders. Dat is noodzakelijk. Er zal een “Nederlandse” variant van ontstaan, waarschijnlijk niet zo extreem als dat Toddlers and Tiara’s dat wel zal laten lijken. Het is misschien niet gezond om al bij voorbaat een oordeel te vellen op basis van een media verslag dat zelf al een overdreven beeld van de situatie neerzet omdat dat betere kijkcijfers oplevert. Toch valt het wel te verwachten dat lang niet iedereen hier in Nederland de komst van een dergelijk programma of initiatief zal toejuichen en het zal nauwlettend in de gaten gehouden worden en waarschijnlijk nog veel stof voor discussie over opvoeding opleveren.

Lees ook het artikel Kindermissverkiezing waait over uit Verenigde Staten op de site van het Algemeen Dagblad.

Afbeelding: Glitter Girls Pageants via Compfight cc

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *