Kinderen filosoferen in Dus ik ben Jr.

Waarom leer ik dat ik niet mag liegen, terwijl iedereen het doet? Hoe worden mensen crimineel? Hoe ben ik mezelf? Deze en andere vragen komen aan de orde in Dus ik ben Jr. HUMAN start op 11 november met het zesdelige filsofieprogramma voor kinderen vanaf 9 jaar. Ruben Schilt (11) is een van de veertien kinderen die filosofische kwesties uitpluist.

Op welke manier was je voor het programma al bezig met filosofie?

Ruben: “Op mijn basisschool, de Statenschool in Dordrecht, hadden we filosofieles. Ik vond het daar altijd heel erg leuk, vooral om naar andere meningen te luisteren. Soms hadden we het over moeilijke onderwerpen. Zo hadden we het bijvoorbeeld een keer over het probleem van overbevolking. 

Ik filosofeer ook wel eens met mijn stiefvader, die is wel redelijk filosofisch. Meestal beginnen we dan met een gewoon gesprek dat uitloopt op een filosofisch gesprek. Een keer vroeg hij bijvoorbeeld hoe het op school was, even later waren we aan het praten over wat het nut van scholen is.”

Wat is er zo anders aan het filosoferen als je het vergelijkt met gewoon praten? 

“Als we gewoon praten dan is er ook echt een antwoord. Bij filosofieles stellen we soms vragen waar niet echt een goed antwoord op is. En het is wat moeilijker. Met vrienden praat ik over de nieuwste cd, met filosofieles praat ik over ruimte en tijd.”

Lees de rest van het interview met Ruben op HUMAN.nl

DUS IK BEN JR. is vanaf 11 november gedurende zes weken elke zondag te zien om 10.25 uur bij Z@PP op Nederland 3. Volg Dus ik ben Jr. op Hyves, op Facebook (voor volwassenen en docenten) en op Twitter #dusikbenjr.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *