Kerstmis een feest voor filosofen?

Nadenken is voor filosofen een feest. En problemen die opdoemen omdat er onduidelijkheid bestaat over begrippen, dat is misschien wel een nog groter feest. Volgens hoogleraar filosofie René Woudenberg is Kerstmis daarom zeker een groot feest, juist ook voor filosofen.

Kerst is problematisch

Hij onderscheidt drie problemen die te maken hebben met Kerst. “Het eerste probleem heeft te maken met communicatie. Het probleem is, simpel gezegd, hoe een wezen van een bepaalde soort zich kan bekendmaken aan een wezen van een geheel andere soort.” “Het tweede probleem is een ‘ontologisch’ probleem, een probleem betreffende het zijn van God.” “Het derde probleem is een sociaal-ethisch probleem en heeft te maken met een bepaalde ordening in de wereld.”

Lees het volledige artikel van Trouw hier.

Levenskunst

Maar kerst en het vieren van kerst heeft ook te maken met de manier waarop je je leven wil leiden. Wat vind je belangrijk, en gebruik je de twee verplichte vrije dagen om daar aandacht aan te besteden? Ga je juist extra werken om geld te verdienen, ga je op vakantie om de wereld in te trekken of doe je wat er van je verlangd wordt en maakt het je verder niet zo veel uit?

Ik vraag me af of de manier waarop je de kerstdagen invult eigenlijk niet ook heel veel zegt over de rest van je leven, op de manier waarop je keuzes maakt. En als je dan nagaat wat je elk jaar met kerstmis hebt gedaan, zie je daar dan een verandering in door de jaren heen, of doe je continue hetzelfde? En wat zegt dat?

Kortom, genoeg om over na te denken deze kerstdagen.

Afbeelding: StarrGazr via Compfight cc.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *