Kerkdienst (7)

Bij een kerkdienst horen ‘lezingen’. Dat betekent, dat er één of meerdere keren een stukje voorgelezen wordt uit de bijbel. Daar is een landelijk rooster voor, dat in heel veel kerken gebruikt wordt. Vaak is het een stukje uit het ‘oude testament’ (het joodse religieuze boek) en het ‘nieuwe testament’ (het verhaal van Jezus en zijn volgelingen). De dominee gebruikt deze lezingen als uitgangspunt voor zijn of haar preek. Mijn preken duren ongeveer een kwartier, maar er zijn er ook wel van een half uur of langer.

In dit supersonische tijdperk is dat een tamelijk achterhaald verschijnsel: waar vind je nog mensen die hun aandacht zo lang bij een serieus en hopelijk ook diepgravend betoog kunnen houden? Maar zappen is geen optie. Je kan hoogstens je gedachten eens lekker in alle rust weg laten dwalen, daar is in principe helemaal niets op tegen, alhoewel ik persoonlijk dat toch minder geslaagd vind… al was het maar vanwege alle moeite die er toch altijd weer aan zo’n preek besteed wordt!

Toch geniet ik altijd van de voorbereiding en het moment zelf. Een preek is bedoeld als voedsel voor de ziel. Het is geen ontspanning, het hoeft zelfs geen amusementswaarde te hebben: als je er iets van leert, of door getroost wordt, of moed schept, of juist vraagtekens bij zet, dan is de preek geslaagd. Geloof waar nooit enige aandacht aan wordt besteed verzwakt steeds meer, tot het ten slotte helemaal verdwenen lijkt te zijn. Erover nadenken, dus ook naar de kerk gaan, kan helpen om dat geloof levend te houden, en het zelfs te laten groeien.

 

Rini Rikkert
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *