Kerk voor atheïsten nu ook in Nederland

Enkele maanden geleden besteedden we er aandacht aan: de Sunday Assembly in Engeland, een kerk bedoeld voor atheïsten. Nu vindt dit vernieuwende idee in iets gewijzigde vorm navolging in Amsterdam met de ‘Kerk voor Atheïsten (en alle anderen)’. Initiatiefnemer is Gerko Tempelman. Hij werd geïnterviewd door de website NieuwWij.

Ontstaan op Meetup.com, is het de bedoeling dat middels een bijbelverhaal en de Socratische methode gesprekken worden gevoerd van “hart tot hart”, zoals Tempelman het omschrijft. De term ‘kerk’ blijkt dan ook een andere invulling te krijgen dan velen gewend zijn. Er wordt bijvoorbeeld niet gezongen. Tempelman: “Hier in Amsterdam zijn we eenvoudigweg op zoek naar het onderlinge gesprek. We gebruiken alles wat van waarde is om dat gesprek te faciliteren en de rest laten we lekker buiten beschouwing.”

Geheel in die lijn wil de Kerk voor Atheïsten bezoekers ook niet bekeren, ook al gelooft Tempelman zelf wel in God. “Het woord ‘kerk’ in de naam van de groep duidt in dit geval dus niet op een instituut dat mensen probeert te winnen voor een christelijke levensbeschouwing, maar op het feit dat we met z’n allen een aantal serieuze thema’s durven te bespreken, en niet bang zijn om gebruik te maken van de bijbelverhalen.”

Lees het gehele interview op Nieuwwij.nl.

Foto: Dan Etherington/Wikimedia Commons

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *