Kerk met ballen is onzin

Een jonge theoloog, wiens naam we piëteitshalve maar zullen verzwijgen, beweerde onlangs dat de kerk ‘ballen mist’. Hij vindt de kerk overgefeminiseerd. Toen ik de tranen van het lachen uit mijn ogen had gewist, kreeg hij zowaar gelijk van de commentator van dienst van Trouw.

Waarschijnlijk was ieder zinnig mens daar op herfstvakantie,… want deze jongste bediende perste er zinnen uit als: “Het christendom stelt naastenliefde centraal, zeker, maar het biedt ook een radicaal ideaal en ondergraaft daarmee de bestaande wereld. Dat is de uitdagende, strijdbare kant van het christendom, die de kerken meer mogen koesteren. Christendom is niet alleen lief doen voor elkaar en voor de mensen in Afrika; christendom is ook een harde confrontatie met de schaduwzijden in jezelf en in de wereld.” En: “Die kant van zichzelf mogen kerken best laten zien.”
Lekker puh en best wel, hoor! Het eenvoudigste is natuurlijk om de raillerende theoloog en de commentator te verwijzen naar al die christenheid die zich als Vaticaans, orthodox of op gereformeerde grondslag aandient en waar vrouwen tweederangs gelovigen zijn, en het daar na een ernstig vermanend woord bij te laten.

Maar zij zijn niet de enigen die zich beklagen over de vervrouwelijking van de kerk. Een kleine twee jaar geleden concludeerden serieuze onderzoekers in Engeland dat Britse mannen niet meer in de kerk komen omdat ze de kerkdiensten te vrouwelijk vinden, met Mariabeelden en zo, mannen in jurken en al die bloemen in de kerk. En van dat getrut over liefde, barmhartigheid en vergeving moeten ze ook niets hebben. Wat ze dan wel willen? Concrete voorbeelden, tips voor leiderschap met God als grote voorbeeld en voetbalwedstrijden in de kerk op een groot scherm. Idee: we zouden daar nog een biertje bij kunnen schenken en af en toe wedstrijdjes free fight of dwergwerpen organiseren. Graag ook predikanten die in strakke jeans winden laten en verwensingen uiten.
We vieren dit jaar met veel schaamte dat het nog maar honderd jaar geleden is dat hier de eerste vrouwelijke predikant de kansel betrad. In de overgrote meerderheid van christelijke kerken mogen vrouwen niet veel meer dan aanwezig zijn. Er is dus nog een immens beschavingswerk te doen en daarbij kunnen we ballen missen als kiespijn.

 

Bron:  Volzin no. 28 oktober 2011

Willem van der Meiden
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *