Kerk en leiderschap: management of dienend?

De kerk wordt steeds meer gezien als een bedrijf dat professioneel gerund moet worden. Dit vraagt van een predikant extra vaardigheden. Omdat de kerken het moeilijk hebben, grijpt men naar seculiere methoden om zieltjes te winnen. Ook sociaal-culturele en maatschappelijke organisaties worstelen met dit probleem. Kreten als leiderschaps- en communicatietraining, projecten trekken en marketing bedrijven worden in kerkelijke context steeds meer gemeengoed.  

Econoom en filosoof dr. Kees Boele is hier een tegenstander van, zoals hij betoogt in zijn onlangs verschenen proefschrift over filosofie en christelijk leiderschap. Op zaterdag 23 november gaat hij hierover met het publiek in debat in de Waalse Kerk in Arnhem. Iedereen is welkom! Aanvang 15 uur.

‘De kerk moet doen waartoe zij geroepen is, namelijk het Evangelie verkondigen. Laat al die managementhumbug toch buiten de kerk’, aldus Kees Boele. Hij pleit voor een dienende leiding, die juist tegendraads is aan het werelds denken. Een controversieel standpunt! Gespreksleiding is in handen van ds. Klaas Eldering uit Velp.

Dr. C.P. (Kees) Boele (Alblasserdam, 1961) studeerde economie in Rotterdam (Erasmus Universiteit), waar hij in 1995 promoveerde. Ook studeerde hij filosofie in Amsterdam (Vrije Universiteit). Begin 2013 promoveerde hij op deze studie aan de Vrije Universiteit in de theologie. Sinds 1988 is hij werkzaam in het hoger beroepsonderwijs, aanvankelijk als docent, vanaf 2004 als bestuurder. Sinds 2012 is Boele voorzitter van het College van Bestuur bij de Hogeschool Arnhem-Nijmegen.

Onder de titel Podium voor debat organiseert 4KWart in de Waalse kerk te Arnhem interactieve bijeenkomsten op de zaterdagmiddag. Bekende sprekers houden een inleiding over een actueel spiritueel thema, gevolgd door een debat met de aanwezigen. Dit alles in ongedwongen sfeer onder het genot van koffie/thee en een glas wijn.

Zaterdag 23 november 2013, aanvang 15.00 uur
Waalse Kerk, St. Catharinaplaats in Arnhem (achter de schouwburg)
Entree € 5,-, incl. consumptie
Meer informatie: www.4kwartarnhem.nl

Afbeelding: Lumaxart/Flickr.com

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *