Kartuizerklooster La Verna (2)

Op dit plein in Collobrières neem ik een café au lait en een paar croissants tot me. Mijn favoriete voedsel, het zullen de Franse roots zijn. Op de kaart  bestudeer ik de route naar het verlaten kartuizerklooster. Na de laatste croissant waag ik me op weg. Weer gaat het naar boven. Via miniscule kronkelpaden en oneindige haarspeldbochten de hoogte in. Hoe hebben monniken in de 12e eeuw hier een dergelijk klooster kunnen bouwen? Hoe kregen ze alle materialen boven? Het is net zo verwonderlijk als de bouw van de Egyptische piramides. We kunnen het ons voorstellen maar we zullen nooit precies weten hoe het gegaan is.

Na een klein half uur zie ik het klooster in de verte liggen. Omdat het een nationaal monument is, ligt de parkeergelegenheid aan het begin van de site. Ik zet mijn auto neer, doe het dak dicht en loop het laatste stuk. Ook dat is nog een hele klim terwijl de zon al hoog aan de hemel staat.

Het is warm en over het droge hobbelige pad sleep ik me naar boven. Opgelucht haal ik adem als ik; na 20 minuten voor de grote poort van het klooster sta. Hier ligt het bewijs dat de kartuizers er alles aan deden om onbereikbaar voor de buitenwereld te zijn!

Miek Pot
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *