Kanye West vindt zichzelf een god

Wellicht de meest spraakmakende en succesvolle rapper van het moment, Kanye West, overtreft zijn toch al legendarische arrogantie met I Am A God.


See video

Ooit vond ik Kanye West een bijzonder sympathieke rapper. Voordat hij ging rappen kende ik hem als producer die het hip hop geluid van zijn tijd veranderde met zijn versnelde soul-samples. Daarmee drukte hij zijn stempel op misschien wel de beste hip hop plaat van de jaren ‘0, The Blueprint van Jay-Z, een album dat uitkwam op 11 september 2001. Hij viel gelijk op bij zijn rapdebuut Through the Wire, waarin hij letterlijk door een ijzerdraad rapt, een ijzerdraad die zijn kaak bij elkaar houdt na een bijna-fataal auto-ongeluk twee weken voor de opname van het nummer.

Zijn eerste hit was Jesus Walks, waarin hij openlijk over zijn geloof rapt.

To the hustlers, killers, murderers, drug dealers, even the strippers
Jesus walks for them
To the victims of welfare for we living in hell here, hell yeah
Jesus walks for them
Now, hear ye, hear ye: want to see Thee more clearly
I know he hear me when my feet get weary

Hij doet ook nog een self denying prophecy:

They say you can rap about anything except for Jesus
That means guns, sex, lies, videotapes
But if I talk about God my record won’t get played, huh?

Inderdaad, het nummer werd een grote radiohit.

De jaren daarna vernieuwde Kanye West telkens zichzelf en het geluid van mainstream hip hop. Hij maakte een somber album waarop hij alleen zong en niet rapte, liet zijn refreinen zingen door een gevoelige singer-songwriter, verwerkte als eerste het populaire dancegenre dubstep in mainstream hip hop en maakte een videoclip van meer dan een half uur voor één van zijn singles. Op zijn nieuwe album Yeezus ontwierp hij een ontoegankelijke, industrieel klinkende sound die compleet anders is dan alle hip hop van het moment.

Kanye was altijd al weinig bescheiden, maar met I Am A God gaat hij nog wel een stapje verder dan eerder. In interviewsvertelt hij dat het nummer geïnspireerd is door een modeontwerper die onvoldoende respect voor hem toonde en vergelijkt hij zichzelf met Jimi Hendrix, Axl Rose van Guns ’n Roses en Jim Morrison van The Doors. En wie hem beledigt doet aan blasfemie, want Kanye is een god.

In de tekst van het nummer spreekt hij zijn ongeduld uit dat het triootje hem te lang duurt en ze op moeten schieten met zijn croissantjes. Hij chillt met Jezus tegen wie hij opschept over zijn miljoenen (volgens sommigen refereert hij hier aan zijn eigen Toren van Babel). Jezus is de allerhoogste, maar Kanye aka Yeezus komt dicht in de buurt. Het maakt mij niet meer uit welke kunstzinnige referenties en slimme bijbelverwijzingen hij maakt, maar mij is hij kwijt.

Of oordeel ik nu te snel over hem, en is hij de volgende gekwelde ziel in de traditie van Little Richard, Johnny Cash en Prince, die heen en weer geslingerd worden tussen hun verlangen naar extase in sex, drugs en rock & roll en onbaatzuchtige devotie?

Ruben Altena
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *