Kampen en vrijzinnigheid (1)

Vanaf september 2012 sluit de Theologische Universiteit in Kampen haar deuren. Eigenlijk moeten we zeggen: de PThU afdeling Kampen. Aan een tijdperk van ruim 150 jaar theologie bedrijven in dit kleine stadje aan de IJssel komt dan een einde. Zinweb vroeg een aantal oud-studenten en docenten naar hun ervaringen. Hoe kijken zij terug? Een aantal van hen noemt zichzelf vrijzinnig. Anderen spreken zich hier niet expliciet over uit, maar voelen zich binnen de orthodoxie niet meer thuis. Vandaag deel 1:  oud-student Henri Fröhlich

De sluiting van Theologische Universiteit Kampen

Het einde van een tijdperk. Vanaf 1 september 2012 sluit de Theologische Universiteit Kampen definitief haar deuren. En als een afscheid definitief wordt, is er tijd voor mijmeringen en gedachten over hoe het ook al weer was.

Al jaren was Kampen voor mij een bijna vergeten herinnering en ik was er na mijn studietijd niet meer terug geweest. En dan word ik uitgenodigd voor een dag van bezinning op 5 november 2011, georganiseerd door lokale vrijzinnige organisaties met als thema ‘Vrijzinnig  Samen’ om na te denken over de toekomst van de vrijzinnigen. En waar zal deze dag plaatsvinden? U raadt het al: in Kampen! Zelf werd ik uitgenodigd om een lezing te houden met als titel: ‘Vrijzinnigen hebben de toekomst’, naar het boek van Meerten ter Borg.

Het was dus de eerste keer in jaren dat ik weer terug was in Kampen. Vier jaar heb ik in Kampen gewoond van 1992 tot en met 1996 aan de Marktgang, een studentenhuis, schitterend gelegen aan de IJssel en uitkijkend op de oude (inmiddels vernieuwde) brug. Een prachtige locatie. Na afloop van de dag slenterde ik rustig door de winkelstraat en zo kwamen de herinneringen over mijn studietijd weer boven. En hoewel ik mij in hart en nieren vrijzinnig voel, heb ik toch met veel plezier gestudeerd in Kampen. Mijn gedachten gingen terug naar de bevlogen colleges van Cees Den Heyer. Mede door zijn persoonlijke verhaal rond het verschijnen van zijn boek ‘Verzoening’ kregen we als studenten een unieke inkijk in theologen- en kerkenland. Hoe ook binnen de kerk bepaalde opvattingen zoveel stof kunnen doen opwaaien was ongekend en als student zat je daar dus midden in!

Tijdens mijn studententijd was een hoogtepunt ieder jaar het landelijke voetbaltoernooi georganiseerd door de sportcommissie van de ThUK (Theologische Universiteit Kampen, zoals de universiteit in mijn tijd heette). Een aantal jaren zat ik in die commissie en heb ik het toernooi mogen organiseren. Uit het hele land kwamen theologiestudenten naar Kampen om in twee dagen te strijden om een felbegeerde bokaal. En het ging er onder de studenten altijd fel aan toe. Niets zo fanatiek als een theologiestudent die voetbalt! Of hij of zij (er was ook een damescompetitie) nu kon voetballen of niet, om de winst werd flink gestreden.

Van de theologische discussies kan ik me niet eens zoveel meer herinneren. Maar mijn vrijzinnige opvattingen rijpten wel in die tijd, vooral ook door de colleges van Den Heyer. Vrijzinnigheid en Kampen dat lijkt op het eerste gezicht niet zo goed samen te gaan, maar op de universiteit was dat gevoel toch anders. Er was sprake van een grote diversiteit en pluriformiteit in studenten en dat leverde boeiende gesprekken op. Als echte vrijzinnige voelde ik na een aantal jaren wel een zekere benauwdheid, maar dat kwam denk ik voornamelijk ook door het lage aantal studenten.

Het was een kleine club waar je mee te maken had en er was in Kampen alleen de Theologische Universiteit, dus ook geen uitwisseling met andere studenten (de meeste andere opleidingen hadden Kampen al veel eerder verlaten). Na vier jaar Kampen ben ik verhuisd naar Groningen, een echte studentenstad, om rechten te studeren. Mijn studie theologie heb ik daarna nog wel afgerond in Kampen.

Gezien de ontwikkelingen binnen de theologie en de kerk en het steeds kleiner aantal studenten is het een logische keuze om een aantal universiteiten te sluiten. Groningen en de VU zijn wat mij betreft een goede en logische keuze, maar de herinnering aan Kampen blijft mij hoe dan ook dierbaar. Want binnen de Theologische Universiteit Kampen, van huis uit toch een gereformeerd bastion en domineesfabriek heeft mijn vrijzinnige geloof zich ten volle kunnen ontwikkelen!

Henri Frohlich
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *