Kaboutersoep en wonderblaadjes

In de Dedemvaartse ontdektuin ‘De kleine tuinman’ vindt zaterdag 5 april de presentatie plaats van het boek Kaboutersoep en wonderblaadjes – zintuiglijke buitenavonturen voor baby’s, peuters en kleuters van Ity Busstra. Het zal worden uitgegeven door A3 boeken.

In deze tuin kunnen kinderen naar hartenlust voelen, aanraken, optillen, ruiken, proeven, klimmen en nog veel meer. Hier kunnen ze zichzelf zijn en alle ervaringen een plekje geven, waarmee een gezonde basis wordt gelegd voor de ontwikkeling van hun eigen natuur. In haar tuin en nu dus ook in haar boek laat Ity zien dat er ook voor baby’s, peuters en kleuters buiten van alles te beleven valt, hoe je als begeleider hierin mee kunt gaan en dat het helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. De vele foto’s die ze in de loop der jaren maakte, spreken boekdelen.

In het boek geeft ze informatie over de zintuigen per leeftijdsgroep en per zintuig suggesties wat je qua spel, jaargetijde en leeftijd met een kind kunt doen. Daarnaast bevat het boek tips hoe je een buitenruimte, hoe groot of klein ook, op eenvoudige wijze zelf kunt omtoveren tot een kinderontdektuin.

Onderwijs- en natuurpedagoog Kees Both schrijft in het voorwoord van het boek:

De laatste tien jaar is steeds duidelijker geworden dat directe, lijfelijke ervaringen met de natuur bijdragen aan een evenwichtige ontwikkeling van kinderen. Onderzoekers stelden vast dat het buiten zijn in een natuurrijke omgeving bijdraagt aan hun lichamelijke gezondheid, hun bewegingskwaliteiten en de ontwikkeling van hun creativiteit. Dat geldt ook voor de ontwikkeling van hun denken (probleemoplossend vermogen), sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Het zijn in de natuur ontspant en kinderen leren in hun spel ook veel over de natuur. (…)

Ik hoop dat dit prachtige boek zijn weg zal vinden onder ouders en grootouders, werkers in kinderopvang en onderwijs en bij gemeenten, als inspiratiebron en bron van verwondering.

Programma
Inloop vanaf 14.30 uur, officieel moment om 15.00 uur en aansluitend activiteiten tot 16.30 uur.

Activiteiten

  • maquette maken met steentjes, takken en ander natuurlijk materiaal
  • gezamenlijke mandala maken van natuurlijke materialen
  • een wens in de wensboom ophangen
  • wat je ervaren moet hebben voor je zevende
  • kabouter schilderen
  • bijenhotel maken van een conservenblik (blik zelf meebrengen)

Toegang
Iedereen die komt als kabouter, (iets van) een kabouter of een ingrediënt voor de kaboutersoep meeneemt – gratis entree. Anders € 1,50 entree of kabouterstammetje kopen voor € 1,00 (later schilderen)

Aanmelden
Via de button in de linkerkolom op deze pagina.

Adres
De kleine tuinman, Oostwijk 19, 7701 PS Dedemsvaart

Afbeelding: cover van het boek/A3 boeken

A3 boeken
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *