Jouw hogere doel? Drie magische vragen

Richtlijn één van the Art of Zen Investing and doing Business is een hoger doel hebben boven geld verdienen. Maar hoe vind je je hogere doel? Hieronder weid ik uit hoe je je hogere doel kunt vinden. Een prachtige manier om erachter te komen wat je hogere doel is in het leven zijn de drie magische vragen van George Kinder. 

Hoger doel op persoonlijk (micro) niveau

Je hogere doel op micro niveau (persoonlijk niveau) vind je door je af te vragen wat jij van het leven wilt of wat je denkt dat het leven van jou wilt: persoonlijke ontwikkeling. Wat is persoonlijke ontwikkeling? Ik maak het even heel simpel. Ieder personal development programma gaat over het volgende: minder vanuit het hoofd leven en meer vanuit het hart. Het is wel heel handig om te weten wat je wilt in het leven, wat je dromen zijn of simpelweg wat je gelukkig maakt, voordat je beslist om je dromen te gaan volgen.

Ik kom vaak in Londen. Het grote verschil met Amsterdam is dat in Londen mensen nog veel drukker zijn. Alles is duur, iedereen is druk, agenda’s zijn vaak helemaal volgepland voor de komende drie maanden, ook in het weekend. De ‘rat race’ is veel sterker aanwezig in Londen dan in Amsterdam. Londen is dus een prachtige test case voor mij. Mensen in Londen hebben vaak geen dromen meer omdat ze aan het overleven zijn. Ze zijn bezig met de buitenwereld in plaats van de binnenwereld. Als je aan het overleven bent ben je niet bezig met je dromen volgen. Sterker nog, de gemiddelde Londenaar die ik spreek, en die ik mijn vrije Zen from Amsterdam filosofie probeer uit te leggen, heeft geen dromen. Of ze zijn hun dromen, dat wat hun daadwerkelijk gelukkig maakt, vergeten. 

De 3 magische vragen van George Kinder

George Kinder is mijn inspiratiebron voor deze blog. Zie hieronder een 3 minuten filmpje van George Kinder. 

Kinder helpt mensen hun financiële planning rond te krijgen. In mijn tijd op de beurs was financiële planning wel het laatste wat op mijn agenda stond. Niet alleen verdiende ik genoeg om daar helemaal niet aan te hoeven denken, ook vond ik het beroep financiële planning maar voor mietjes. Het echte werk is je eigen boek hebben, met je eigen geld handelen of een duidelijke winstdeling hebben. Duidelijk een groot ego aan het woord. Nu zie ik (weer eens) dat ik ernaast zat. Financiële planning is prachtig, en op de juiste manier gedaan, helpt het je met je persoonlijke ontwikkeling. 

Kinder helpt klanten erachter te komen wat ze werkelijk willen van het leven met het stellen van  drie vragen. In mijn een-op-een gesprekken en workshops over zowel persoonlijke ontwikkeling en the Art of Zen Investing and doing Business gebruik ik deze drie vragen nu ook. Ik vind ze magisch. 

Deze drie magische vragen zijn:

1) Wat als je al het geld van de wereld zou hebben…wat zou je dan doen?
2) Wat als je erachter zou komen dat je nog maar 5 jaar te leven hebt…wat zou je dan doen?
3) Wat als je zou horen dat je morgen dood zou gaan…wat zou je dan doen?

De antwoorden op deze vragen zijn je hogere doelen. Duidelijk dat je er meerdere kan hebben. Mijn antwoorden zijn:

1) De wereld verlichten door de aarde op te schonen, de inkomensongelijkheid te verkleinen en het beëindigen van armoede.
2) Precies wat ik nu doe! 🙂 Ik zou schrijven en spreken over hoe je op een simpele manier je leven kunt verbeteren en de wereld daarmee een stukje mooier te maken.
3) Ik zou thuis zitten met mijn lieve familie, mijn vrouw en kinderen knuffelen, mijn vrienden uitnodigen voor een laatste avondmaal en nog een keer hele goeie sex hebben (sorry hoor maar ben even ongegeneerd eerlijk). 

Iedereen heeft een hoger doel, alleen zijn we ons niet altijd bewust van wat ons hogere doel is. Door deze vragen te stellen krijg je een helderder beeld. Voor mij werkt het om eerst eventjes een paar minuutjes stil te zitten, even op de adem te concentreren en dan mezelf deze vragen stellen. Als we rustig zitten is de kans groter dat er een intuïtief antwoord naar boven komt. En je intuïtie geeft je duidelijkheid over wat je echt gelukkig maakt. 

Ja?

Ben benieuwd of dit voor je werkt! Je kunt me bereiken op info@timvandervliet.com om je antwoorden te delen, of in de reacties hieronder als je er geen problemen mee hebt dat iedereen meeleest. The Art of Zen Investing is ook een boek aan het worden, zowel in het Engels als in het Nederlands, en een platform om geïnspireerd te worden en je stap voor stap te helpen. Met jouw antwoorden krijg ik meer inspiratie voor mijn boeken en workshops. Alvast dank! 

Indien je persoonlijke hulp nodig hebt kan ik je ook helpen. Je kunt je ook inschrijven op deze tijdelijke gratis email cursus op mijn website. 

Afbeelding: James Jordan via Compfight cc.

Tim van der Vliet
Tim van der Vliet is econoom, werkte 13 jaar op de beurs, deed post-doctorale studies (CFA) en gooide ongeveer 3 jaar geleden het roer om. Nu schrijft hij over zingeving. Geïnspireerd door Japan, de stad Amsterdam en door zijn beursleven heeft hij een erg praktische kijk op spiritualiteit ontwikkeld die hij 'Zen from Amsterdam' noemt.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *