Jörgen Raymann gaat de politiek in

Cabaretier Jörgen Raymann is dinsdag 21 augustus benoemd tot Minister van Vrede. Hij slaat daarbij een plek op de lijst van een politieke partij over en gaat meteen voor de belangrijkste ministerspost in het nieuwe kabinet: die van Minister van Vrede. Tijdens een persconferentie in perscentrum Nieuwspoort presenteerde hij zijn belangrijkste actiepunten.

Raymann over zijn ministerspost: “Het is een prachtige functie, waarin ik mijn eigen ideeën kwijt kan: namelijk die van een solidaire wereld, waarin we op een prettige manier met elkaar omgaan. Er is een mooie uitspraak van de Perzische filosoof Rumi uit de 13e eeuw: ‘Gisteren was ik slim en wilde ik de wereld veranderen. Vandaag ben ik wijs en probeer ik mezelf te veranderen.’ Dat is voor mij de essentie van vrede. Vrede begint bij jezelf.” Over de tijd van de Surinaamse revolutie zegt hij: “Ik was dertien toen ik mijn groottantes moest weghalen, omdat er bij hen in de buurt geschoten werd. Nog zeker vijftien jaar na de revolutie raakte ik in paniek als ik een knal hoorde. Die tijd heeft mij geleerd dat vrede niet vanzelfsprekend is. Ik weet hoe het is om dagelijks met geweld en angst te maken te hebben.”

In de week van 15 t/m 23 september vragen vredesorganisatie IKV Pax Christi samen met het vfonds extra aandacht voor het thema ‘vrede en veiligheid’. Dat gebeurt onder de noemer van het Ministerie van Vrede, waarvan Raymann nu als Minister van Vrede de hoogste man is. Dit gebeurt precies één maand voor de Internationale Dag van de Vrede op 21 september. Als Minister van Vrede wil Raymann het thema ‘vrede en veiligheid’ stevig op de kaart zetten. De politiek kan een enorm verschil maken in vredesprocessen wereldwijd. Raymann roept kiezers bij de komende verkiezingen daarom op om ‘vrede en veiligheid’ zwaar mee te laten wegen in hun stemgedrag. Een zogeheten Vredesstemwijzer werd door IKV Pax Christi toegelicht.

Raymann wordt bijgestaan door componist Merlijn Twaalfhoven die Staatssecretaris van Vrede is. Twaalfhoven: “Als ik de krant lees, dan voel ik het onrecht niet zo. Via muziek ben ik meer verbonden met de werkelijkheid en probeer ik mensen met elkaar te verbinden.” Twaalfhoven bracht in het verdeelde Cyprus 400 Turkse en Griekse musici samen in een concert vanaf daken aan weerszijden van de bufferzone. Ook componeerde hij een muziekstuk dat over de afscheidingsmuur klonk in de Palestijnse Bezette Gebieden. In februari trad hij op in De Wereld Draait Door met het ‘slavenkoor’, bestaande uit schoonmaakpersoneel dat in die periode staakte. 

De Vredesstemwijzer is vanaf 21 augustus beschikbaar op www.vredesstemwijzer.nl. De Vredesstemwijzer is ontwikkeld door IKV Pax Christi om de partijprogramma’s van de politieke partijen te onderzoeken op een van de belangrijkste beleidsthema’s van de Minister van Vrede: vrede en veiligheid.

Het Ministerie van Vrede is een initiatief van vredesorganisatie IKV Pax Christi en wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds met middelen uit de BankGiro Loterij en Lotto. IKV Pax Christi is ontstaan uit een vredesbeweging die zich in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog inzette voor verzoening in Europa. Die verzoening willen we nu wereldwijd bereiken. Wij werken met inwoners en lokale gemeenschappen in 15 conflictgebieden. Samen met hen zetten we ons in voor de veiligheid van burgers. Hierbij betrekken wij mensen in Nederland, die zich net als IKV Pax Christi willen inzetten voor duurzame politieke oplossingen voor crisis- en oorlogssituaties. Kijk op de website van het Ministerie van Vrede voor meer informatie over de activiteiten van de minister en zijn Ministerie van Vrede.

Het vfonds ondersteunt projecten die mensen stimuleren om na te denken over vrede en vrijheid. Welke mogelijkheden bestaan er om hier zelf wat aan te doen? En hoe vanzelfsprekend is het dat wij in een democratie leven? Wat doe jij voor je vrijheid? Het Ministerie van Vrede met de ambassades geven hier invulling aan.

Bron: IKV Pax Christi

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *