Joke van Leeuwen in Het Vermoeden

TV Ned 2 – zo 11 maart 2012, 11.30 uur
De gelauwerde dichter, illustrator, schrijver en performer Joke van Leeuwen (1952) wordt geboren in Den Haag maar brengt haar jeugd voornamelijk in België door. Daar wordt ze als protestants domineeskind geconfronteerd met een overwegend rooms-katholieke cultuur en met het Vlaams dat in de nuances erg blijkt te verschillen van de Nederlandse taal. Deze ervaring dat niets meer vanzelfsprekend was, heeft haar later erg geholpen in haar werk.

Joke van Leeuwen is twee jaar lang stadsdichter geweest van haar woonplaats Antwerpen. Op deze manier heeft zij lyrisch vorm kunnen geven aan wat de mensen in de stad beweegt en aan wat zij meemaken.

Haar dierbare tekst is een fragment uit één van de boeken van Italo Calvino, een Italiaanse schrijver, die een meester is in verbeeldingskracht.

Als je daarvandaan vertrekt en drie dagen oostwaarts gaat,
kom je in Diomira, een stad met zestig zilveren koepels,
bronzen beelden van alle goden, met tin geplaveide straten,
een kristallen theater, een gouden haan die elke morgen
op een toren kraait.

In haar eigen werk gebruikt Van Leeuwen haar verbeelding om boven de clichés en zichzelf te kunnen uitstijgen. Dat is genade, en dat vindt ze een mooi woord.

Lees meer op de site van Het Vermoeden

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *