Jezus haat de rijken

‘De schepping, daar school dus een ondernemersopdracht in’, zo stelt Gerben Bloemendal. Er is een probleem, blijkbaar. Mag je geld verdienen en winst maken als je christen bent? Ligt dat gevoelig? De Bijbel en ondernemerschap leven op gespannen voet, op één of andere manier. Dat is tenminste wat Gerben Bloemendal van het ‘Christelijk Ondernemers Netwerk’ (CON) de reden gaf om zich met dit onderwerp bezig te houden. Analyse door Kalle Brüsewitz.

CON

Dat Jezus niet negatief stond tegenover geld verdienen is toch een fijne gedachte. Zeker ook prettig dat Bloemendal dat weet. Een hele geruststelling. Die gedachte is overigens voor veel mensen een prettige gedachte. De mensen die dagelijks proberen hun bedrijf draaiende te houden en tegelijkertijd het gevoel hebben dat hun geloof het afkeurt dat ze geld verdienen. Voor deze mensen is CON er. Een club mensen die zich inzet voor het maken van websites en het geven van advies hoe te handelen in de wisselwerking tussen commercialisering en religie. Daar verdienen ze dan weer geld mee. Ze vertellen je dan dat je best winst mag maken, als je er maar een groot deel van aan goede doelen geeft (of aan CON om je dat advies te geven) en niet werkt in de avond en op zondag. Voor sommige mensen een handige club, maar Jezus heeft echt geen mening over waar jij je geld aan uitgeeft.

Eigen verantwoordelijkheid

Jezus verwacht niets van je, behalve dat je jezelf verantwoordelijk voelt voor je eigen leven en dat van anderen. Christenen hebben niet het monopoly op het geven van geld aan goede doelen en Jezus heeft absoluut geen mening over het thuisblijven in de avond of het kopen van een mooie auto. Geloof en economie hebben in de kern geen verbinding. Ze staan los van elkaar. Ik mag hopen dat ieder mens zelf een gevoel heeft van verantwoordelijkheid naar zichzelf en naar de wereld. Die verantwoordelijkheid zet je in om je eigen leven en het leven van mensen waar je je mee verbonden voelt een stukje beter te maken. Of je nou wel of niet in een God gelooft. Bloemendal maakt met zijn bedrijf websites, maar niet voor bedrijven met een andere geloofsovertuiging dan de zijne en al helemaal niet voor een pornowebsite. Jezus heeft echt geen mening over wat voor soort bedrijf je hebt en waar je je geld mee verdient. Eigen verantwoordelijkheid is het enige waar Jezus zich druk over maakt (en eigenlijk zelfs daarover niet).

Moralisme

De geschiedenis verteld ons dat er in naam van God hele werelddelen zijn leeggeroofd. De geschiedenis leert ons dat mensen met een ander geloof vervolgd werden en op de brandstapel gegooid werden. De geschiedenis leert dat mensen uit naam van een God als minderwaardig werden en worden beschouwd. Het heden leert dat er in naam van God homoseksuelen en vrouwen worden gediscrimineerd. Het heden leert ons dat er andere geloven zijn waar we voor moeten oppassen. Het heden leert ons zoveel. Het leert ons niks over moraal, eerder over een dubbele moraal. Christenen geven uit naam van hun geloof aan goede doelen, maar dan wel doelen die stroken met de eigen opvattingen. Daar zit je dan met je moralistische praatjes over geloof en goed zijn voor de medemens. En je hebt natuurlijk altijd sneller de neiging om mensen te steunen waar je je mee verbonden voelt, maar die anderen, niet-christenen, leggen er niet zo de nadruk op. Christenen hebben geen monopoly op medemenselijkheid.

Moraal van het verhaal

Laten we dingen doen op persoonlijke titel. Laten we dingen doen omdat we ons er mee verbonden voelen, of laten we dingen niet doen omdat we er niet achter staan. Laten we vooral Jezus er buiten laten. Als jij iets doet uit de naam van God of een geloof is dat natuurlijk prima, maar kunnen die mensen mijn God er buiten laten? Kunnen ze het niet als ‘christen’ doen, maar als zichzelf? Dan neemt iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid en kan iedereen staan voor wat hij of zij vind. Ongeacht of je man, vrouw, homo of hetero bent. Of christen, want dat mag natuurlijk ook. Laat Gerben Bloemendal vooral vanuit zijn overtuiging handelen, maar laat mijn God er buiten.

Dan schrijf ik mijn stukken als gedoopt christen op een zondagmiddag. Ik hoop maar dat Jezus dat goed vind.

Lees het stuk over CON en Gerben Bloemendal hier

Photo Credit: D.C.Atty via Compfight cc

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *