Hillsong by jessicalsmyers

Jezus centraal in het alledaagse bij Hillsong

The Hillsong Church. Opgericht in Sydney, Australië. In 2013 vierde de zogenoemde pinkstergemeente haar dertigjarig bestaan, in Nederland is de beweging sinds zes jaar actief. Maar waar de traditionele kerk leegloopt, is bij Hillsong de passie voor Jezus allesbehalve verdwenen. Maar die passie wordt dan wel geuit in een nachtclub.

Bij een kerkdienst denk je al snel aan een traditioneel kerkgebouw, een beeld van Jezus aan het kruis en een ééndimensionale preek door een dominee in een gewaad. Bij Hillsong is dat allemaal niet. Deze kerkdienst vindt plaats in hartje centrum Amsterdam. De schoonmakers van de nachtclub zijn net klaar als een team vrijwilligers de voorbereidingen treffen om de deuren van de ‘kerk’ open te laten gaan voor de eerste dienst die dag. Een vaste bezoeker van rond de dertig legt uit hoe ze Hillsong beleeft. Ook voor haar was het in eerste instantie even wennen.

Moderner jasje

“Als je de traditionele kerk gewend bent dan is Hillsong totaal het tegenovergestelde. Veel creativiteit, moderne muziek. Een nachtclub als locatie. Alles is in een moderner jasje. Voor ons is de kerk dus ook geen gebouw. Wat ik hier geleerd heb is dat de kerk draait om een groep mensen bij elkaar. Je welkom voelen binnen een groep, precies zoals je bent. In het begin voelde ik me wel schuldig. Kan een kerk ook zó zijn dacht ik. Is dat wel oké? Maar door vaker te gaan en me erin te verdiepen ben ik me er erg thuis gaan voelen. Het is wat ik zocht en wat ik in de traditionele kerk niet meer kon vinden.”

En dan komt het Worship-team het podium op. Iedereen staat op van zijn klapstoeltje. Blije en energieke gezichten vullen de, wat nog geen paar uur eerder de danszaal van de nachtclub was, ruimte. De dienst begint. Het lijkt even of er iemand voor het podium staat te housen, zo enorm gaat hij in de muziek en zang op. Muziek die over Jezus gaat. Daar lijkt niemand in de zaal enige twijfel over te hebben. Er wordt luid meegezongen, gedanst en de armen en handen van velen in de zaal gaat de lucht in. Dat is een teken van verbondenheid met Jezus vertelt de bezoeker. Verbondenheid, dat is inderdaad de energie die de zaal domineert.

Hillsong by Michael Saechang

Foto: Michael Saechang via Flickr.com

De regels en tradities die de traditionele kerk uitdraagt lijken bij Hillsong te ontbreken. De bezoeker vertelt dat de regels die er in de traditionele kerk zijn vaak door de mensen zijn gemaakt. “Dat heeft Hillsong niet. Jezus staat centraal en natuurlijk is de Bijbel wel leidend in hoe we kiezen om te leven, dus bepaalde gedragsregels, normen en waarden die we na willen streven. Maar het is niet zo strikt dat als het niet lukt dat je niet meer welkom bent. Het is meer een richting dan een verplichting. Het gaat in de eerste plaats om jouw relatie met God en in de tweede plaats om de relatie met de mensen om je heen. Het is ook een sociaal ding, dat iedereen een plekje heeft waar hij zich veilig en thuis voelt. Dat niemand eenzaam hoeft te zijn. Zo heeft God het volgens mij ook bedoeld.”

Liefde voor God

Het gesprek met de bezoeker van de dienst leert ook dat Hillsong niet de enige pinkstergemeente is. Zo zijn er de DoorBrekers, Jong en Vrij, City Life Church, Cross Roads. Allemaal kerken die het net even anders doen dan de traditionele kerk. Anders qua vorm, meer van deze tijd met onder meer moderne muziek, maar zonder concessies te doen aan de inhoud van de boodschap. En vooral met één gemene deler; de liefde voor God. Zo is te lezen op de websites van deze kerken. En er is animo voor. Dat is duidelijk te merken tijdens de dienst in de nachtclub in Amsterdam.

“De Hillsongkerk heeft me heel erg geholpen dingen beter uit te leggen en me echt te verdiepen in de Bijbel. In de traditionele kerk waar ik heen ging las de priester iets voor en dat nam je aan. Terwijl bij Hillsong wordt gestimuleerd om naast de preek je ook zelf in de Bijbel te verdiepen en kritisch te durven zijn. ‘Klopt het wel wat er gezegd wordt?’ Bij Hillsong mag de vraag ‘wie is God eigenlijk’ gesteld worden. Júist. Wie is God voor de bijbel en wie is God voor jou? Dat sprak me heel erg aan. De Bijbel is de Bijbel. Je hoeft niet aan te nemen wat iemand zegt, maar ga je antwoorden zélf in de Bijbel zoeken. Weet je iets niet, vraag het. Dat heeft mij heel erg geholpen.”

Hillsong

Foto: Michael Saechang via Flickr.com

De bezoeker vertelt dat er ook op andere dagen regelmatig bijeenkomsten zijn om samen meer over de Bijbel te leren. “Juist het samenzijn is voor mij echt de meerwaarde. Niet alleen op zondag, maar ook doordeweeks. En om mijn leven betekenis te geven en zinvol te maken. En dan niet eens voor mezelf, maar echt voor anderen. Voor de volgende generaties. Ook voor de mensen waar ik normaal niet mee om zou gaan. Juist die mensen.”

Kritiek

Het beeldscherm dat voor in de zaal hangt gaat aan, het is tijd voor de preek. De verwachting is groot, want deze stoer uitziende Latino voorganger, met gouden kettingen, wordt lovend aangekondigd. En inspirerend is het zeker. Zelfs voor niet-gelovigen is deze storyteller een bron van levenslust.

Er is een hoop kritiek op de diensten van Hillsong. Zo zou het net een concert zijn met de harde muziek die gedraaid wordt en is de locatie ook op zijn minst opvallend te noemen. De kritiek komt vooral uit traditionele hoek. Ten opzichte daarvan is de moderne insteek van Hillsong bijna revolutionair tegenstrijdig. “Zolang Jezus centraal staat, daar gaat het om. En daar is de Hillsongkerk niet anders in”, besluit de bezoeker. “En zo is iedereen vrij om een vorm te kiezen die bij hem of haar past. Ook de traditionele kerk hoort bij één van die vormen. Uiteindelijk hebben we als het goed is allemaal hetzelfde doel, namelijk onze relatie met God.’’

Elice Sijbrandij
Elice Sijbrandij is freelance marketing- en communicatiespecialist. Haar interesses liggen op het gebied van levenskunst, gedrag en pedagogiek. Een quote die bij haar maatschappelijke visie past is ''Leer kinderen hoe ze moeten denken, niet wat ze moeten denken.'' Margaret Mead.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *