Je leven als verhaal

Het is niet alleen een natuurlijke neiging om te vertellen wat je bezighoudt, hoe je bent geworden zoals je bent, waar je vandaan komt en met wie je belangrijke zaken deelt. Het is ook een ordenende maar ook helende bezigheid. Eigenlijk is het ook de enige manier om werkelijk met de ander in contact te treden.

Denk maar aan verliefden: het veelvoorkomend verhaal over de eerste tijd van een relatie, de onafscheidelijkheid, die bestaat ook vaak uit het urenlang, dagenlang, nachtenlang praten. Je raakte niet uitgepraat, alles moest worden gezegd en verteld. Niet om bij elkaar in een goed blaadje te komen of om nog dieper indruk te maken, maar om heden en verleden, identiteit en ideeëngoed met elkaar te kunnen laten versmelten. Helend is ook het vertellen van je verhaal, vooral als het lijkt alsof je het contact met jezelf hebt verloren. Dat is niet alleen iets dat mensen met zware psychische klachten overkomt. De hectiek in de samenleving, de onzekerheid ten aanzien van alles wat ooit vast en veilig leek (pensioen, hypotheek, baan), de wereld waarvan je dacht dat die verborgen was en die opeens boven komt drijven (denk aan Wikileaks). Het is alles niet bepaald rustgevend en soms moet je even stevig je haren schudden om je weer bewust te worden van wie je ook al weer was en waar het je om ging.

Soms moet je dan gewoon bij het begin beginnen. Je keuzes in het leven tot nog toe nalopen, opnieuw belangrijke en minder belangrijke zaken wegen, ervaringen uit het verleden terughalen en de geleerde lessen nog eens horen. Wie zijn je leraren geweest? Op welke momenten verloor je de tijd, voelde je het leven stromen, viel je ergens mee samen, met iets hogers? Het vertellen van die verhalen doet je weer het besef van tijd vergeten, je gaat erin op en alles van toen kan opeens ook in het hier en nu zijn. Dat is de kracht van het geheugen: wat er was, dat is er nog. En je bent vrij om opnieuw een positie in te nemen, een andere, eentje die op dit moment functioneel en redelijk is. Of gewoon goed aanvoelt.

Daar heb je woorden en zinnen voor tot je beschikking. Hun samenhang en betekenis geven datzelfde aan de verschillende elementen van je leven. En ze zijn ook het middel om die elementen, hoe abstract ook, weer van elkaar te kunnen onderscheiden, achter je te laten of juist aan te gaan. Verhalen is verklaren en verbinden. Je vertelt je eigen waarheid, en als je die ook nog opschrijft, geef je er weer een andere dimensie aan. Je legt het vast, je componeert, je creëert. En dat geeft houvast en zekerheid.

In die zin is iedere persoonlijke tekst een ijkpunt.

Mirjam Windrich
Mirjam Windrich - Mindful Analysis biedt kortdurende online geestelijke hulpverlening aan voor relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar). drs. Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu. ® Mirjam Windrich
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *