Je kinderen tracken met GPS

Technologie heeft het inmiddels mogelijk gemaakt om met GPS bij te houden waar je kinderen zich bevinden. Is dat een goede ontwikkeling of juist een zorgelijke?

Veiligheid

De verdiensten van de app waarmee je eigen kinderen te traceren zijn worden smakelijk gepresenteerd. Je weet altijd waar ze zijn, ook als ze weer rondhangen met dat ene jongetje of meisje die je niet vertrouwt. Het is begrijpelijk dat het een ouder een veilig gevoel kan geven als er altijd bekend is waar het kind is. Het artikel dat dit product promoot maakt het nog maar eens duidelijk: “De samenleving voelt beetje bij beetje onveiliger. Met GPS-tracking pro kun je daarom altijd en overal in de gaten houden waar je kinderen zijn.”

Vrijheid

Zijn dit soort stellingen echter wel waar of maken wij onszelf maar wat wijs? Zijn het juist partijen die dit soort producten op de markt brengen die er baat bij hebben om de samenleving als steeds onveiliger voor te stellen? Misschien valt het wel mee hoe onveilig het is, maar door een gevoel van onveiligheid te creëeren en er een oplossing voor te bieden kunnen er meer producten worden verkocht. Meestal zijn het dan ook juist weer die producten zelf (denk bijvoorbeeld aan vuurwapens in de Verenigde Staten) die kunnen bijdragen aan een minder veilig klimaat.

Hoe zit het bovendien met de vrijheid van die kinderen? In het stuk is ook te lezen: “Na het aanmaken van een account voor je kinderen kun je ze altijd terugvinden op de kaart die in GPS-tracking pro wordt getoond. Zij hoeven niet eens te weten dat je dit als ouder kunt, maar als ouder kan het rust geven als je ziet dat je kind na schooltijd gewoon veilig thuis is aangekomen.” Is dat wel te rechtvaardigen? Hebben ook kinderen niet het recht om dat wel te weten en mag dat wel zonder dat ze daar toestemming voor geven? Om de veiligheid van kinderen te kunnen waarborgen hebben ze misschien minder zeggenschap over wat er met ze gebeurt, maar dit soort maatregelen zoekt misschien de grenzen op.

Als een geheim dagboek

Het is ook één ding om een zeven jarige zo’n app te laten hebben, maar het kan ook ontsporen. Stel kinderen worden pubers en de ouders dwingen nog steeds dit soort apps aan ze op. Kinderen kunnen onschuldig gedrag vertonen dat heel anders lijkt met zo’n tracking systeem. Ouders kunnen doorslaan in voorzichtigheid en zouden het gedrag van hun kinderen overmatig kunnen willen beheersen, terwijl er niet veel reden is voor onrust. Het kan ouders overmatig in paniek brengen.

Is het ook wel zo’n goed idee om altijd alles over je kind te willen weten? Een GPS die hun locaties bijhoudt die je als ouder kunt zien heeft iets weg van het dagboek van je kind lezen, zelfs al zit het op slot. Hebben kinderen niet recht op een veilige ruimte waarin ze zelf hun gang kunnen gaan? Breekt dit te veel in op de privacy van kinderen?

Lees het artikel Traceer je partner of kind overal met GPS-tracking pro op de website van Computer! Totaal

Afbeelding: Wikicommons

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *