Jarig

Vandaag is de Koningin jarig maar is het geen Koninginnedag. We weten waarom dat is. We vieren Kerstmis ook op 25 december, maar of Jezus toen jarig was weet niemand. Waarschijnlijk niet, want die datum was pas in de vierde eeuw het christelijke antwoord op heidense midwinterfeesten.

Ook is Sinterklaas niet op 5 december jarig, ook al zing je je nog zo bewusteloos, om het met Toon Hermans te zeggen. Trouwens ook niet op 6 december, want dat was niet de geboortedag maar de sterfdag van Nicolaas van Myra, medio vierde eeuw, waar ons Sinterklaasfeest vandaan komt.

Wat zou het? Het gaat toch om de betekenis van die mensen en dat je daar elk jaar bij stilstaat. Dat is zo en toch is de dag dé dag. Ik vind het raar om een verjaardag op een andere dag te vieren, want je viert immers dat je jarig bent. Kerstmis verschuif je ook niet.

Hier wreekt zich de strijd tussen de moderne tijd en de verbeelding. Ik maak voor honderd procent deel uit van de moderne westerse wereld, ben er in opgegroeid en voel mij er in thuis. Mijn manier om te geloven is geïnspireerd door de Bijbel en hoe ik daarmee opgevoed ben en het bestudeerd heb. Dan kun je aan bepaalde ontwikkelingen niet meer voorbij gaan alsof ze niet plaatsgevonden hebben. Beroemd voorbeeld van de theoloog Bultmann: je kunt niet van elektriciteit gebruik maken en tegelijk in de wonderen- en demonenwereld van het Nieuwe Testament geloven.

Maar mensen hebben ook religie en kunst en niet te vergeten humor om de essentie van het leven te verbeelden en met taal en beeld vorm te geven. Ook de folklore waarmee ik hierboven begon is daarvoor bedoeld. Het is gericht op de betekenis, datgene waarom het gaat, en of de details kloppen is minder belangrijk.

En toch blijven we ook sterk aan de gedachte hangen dat een verhaal met betekenis wel echt gebeurd moet zijn. Zie de vele speurtochten naar biologische ouders. We leven allemaal met een modern wereldbeeld, of je wilt of niet. Het schept verwarring als figuren op televisie praten met mensen die dood zijn. Dat lijkt mij een kwalijke vorm van verbeelding. Religie kan zo mooi zijn maar haalt de dingen soms door elkaar, waardoor er een misverstand ontstaat, die ik na dit verhaal zo samenvat: Jezus was een mens en Jezus is een gedicht.

Evert van Gooswilligen (1958) is sinds 1991 hervormd predikant en werkt sinds 2002 in de Protestantse Gemeente Winterswijk
Info: www.pgwinterswijk.nl

Evert van Gooswilligen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *