Jansje 5 jaar!

Op 17 mei 2013 is het precies 5 jaar geleden dat de wereld van Jansje haar deuren opende. Jansje ging van start met het idee om mensen met een beperking een leuke en interessante werkplek te bieden, midden in de samenleving. Dat is gelukt!

De winkel met lunchroom ligt midden in de Grote Houtstraat, een drukke en gezellige winkelstraat in het centrum van Haarlem. De mensen die bij Jansje werken zorgen altijd voor een warm welkom, ze helpen klanten bij het uitzoeken van een mooi cadeautje en zorgen voor een vriendelijke bediening in de lunchroom. Door de onlangs gestarte webwinkel zijn er weer nieuwe werkzaamheden bijgekomen. Op dit moment werken er 19 mensen met een beperking bij Jansje.

Ontdek Jansje…
Jansje heeft een prachtige collectie duurzame producten uit de hele wereld waarbij Fair Design centraal staat. Fair omdat alle producten vanuit maatschappelijke betrokkenheid zijn ontworpen en geproduceerd. Design door de prachtige vormgeving van zowel buitenlandse, als jonge Nederlandse ontwerpers. Deze mensen wonen vaak in ontwikkelingslanden. Doordat zij een eigen inkomen verdienen kunnen ze een sterke onafhankelijkere positie in de maatschappij ontwikkelen èn kunnen hun kinderen naar school. Daarnaast kiest Jansje vaak voor producten van gerecyclede materialen. De zorg voor het milieu is voor Jansje heel belangrijk. Ook in de lunchroom worden zoveel mogelijk biologische ingrediënten gebruikt.

Dat het Jansje concept door klanten gewaardeerd wordt, was de afgelopen 5 jaar goed te merken. Twee jaar achter elkaar werd Jansje we gekozen tot de Beste winkel van Haarlem, in 2010 en 2011. Ook met de verkiezing van de Retailjaarprijs van de ING viel Jansje in de prijzen. We kwamen in 2011 en 2012 op de tweede plaats voor de Beste Zelfstandige winkel van heel Nederland. Het winnen van deze prijzen was voor alle Jansje medewerkers een fantastische beloning.

Feestweek van 13 mei t/m 18 mei
Onze feestweek gaat van start met de actie ‘Geef het door!’ Omdat Jansje, Jansje is, willen zij de klanten een kijkje achter de schermen geven bij de leveranciers. Vanwege het 5-jarig bestaan krijgen alle klanten gedurende de feestweek 5% korting op het totale bonbedrag van hun aankopen. Deze korting krijgen de klanten niet zelf in hun portemonnee maar gaat naar één van de twee projecten van onze leveranciers.

Project 1. Stroopwafels in Nepal
Jansje’s leverancier van vilt en papier producten uit Nepal, neemt altijd stroopwafels uit Nederland mee. De mensen daar vinden die zo lekker dat hij het initiatief heeft genomen om ze nu in Nepal te laten maken. Er is al een begin gemaakt met dit project. Doel is om werkgelegenheid te creëren en ondernemerschap te bevorderen om zo gezinnen een stabiel inkomen te bieden. Het project gaat in september van start, dan zijn de mensen getraind om de stroopwafels te maken en kunnen er op de markt in Nepal echte Hollandse stroopwafels ver- en gekocht worden.

Project 2. WakaWaka Power lamp en oplader
De WakaWaka Power is een LED lamp en tegelijk ook een super efficiënte oplader op zonne-energie voor je iPhone, iPad of andere smartphones. Een fantastische en slimme uitvinding. Nu gebruiken veel mensen en kinderen in ontwikkelingslanden nog een kerosinelampje om bij te werken of te leren. Deze lampjes veroorzaken vaak zware brandwonden en soms zelfs doden omdat ze makkelijk omvallen en daardoor brand veroorzaken. Verschrikkelijk voor de mensen die het overkomt. Met de WakaWaka lamp en oplader kan dit niet meer gebeuren, het is veilig in het gebruik en zonne-energie is gratis en overal te krijgen. De organisatie van WakaWaka zorgt ervoor dat er duizenden lampen naar ontwikkelingslanden en oorlogsgebieden gaan. Voor elke WakaWaka lamp die hier verkocht wordt, doneert WakaWaka ook een lamp naar de mensen die het nodig hebben. Eigenlijk koopt u twee lampen. De lamp en oplader zal binnenkort ook bij Jansje te koop zijn in de winkel. Ook na de donatieweek kan de lamp gekocht worden en kan dit project gesteund worden door de lamp aan te schaffen. 
Meer over de WakaWaka in Doopsgezind NL, bereikbaar via deze link

Win een shopper vol mooie cadeautjes
Omdat het een echte feestweek is, zijn er nog meer leuke acties. De hele week wordt er iedere dag een Jansje shopper vol cadeautjes weggeven aan de eerlijke vinder van de ‘gouden fles’. Elke dag wordt ergens in de Grote Houtstraat in Haarlem een groene fles verstopt, met een opening van goud. Dankzij de uitgebreide donaties van leveranciers kunnen er zes goed gevulde shoppers met bijzondere producten weg worden geven.

Ook de ’jonge klanten’ kunnen deze week een shopper vol met leuke artikelen winnen. De hele week kunnen kinderen raden hoeveel knopen er in een glazen pot zitten. Op zaterdag 18 mei wordt bekend gemaakt wie de winnaar is.

De wereld van Jansje is een initiatief van de Doopsgezinde Gemeente Haarlem (www.vdgh.nl) en de Hartekamp Groep in Haarlem (www.hartekampgroep.nl).

www.jansje.org

Foto: Jan Willem Stenvers

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *