Isolement doorbreken via de chatbox

Lilian Roos – Op een zonnige en warme 1 oktober spreek ik af met Agnieszka Przygodzka, mijn coördinator van district Noordwest bij Humanitas’ chatproject Het Luisterend Oog

De vrijwilligers van Het Luisterend Oog zijn er voor diegenen die zich in een sociaal isolement voelen, ongeacht levensverhaal, achtergrond, leeftijd of leefomstandigheid. Voor mensen die behoefte hebben om hun verhaal kwijt te kunnen. In chatgesprekken staan privacy en anonimiteit voorop. Tijdens mijn eigen diensten brand ik altijd een kaars van Amnesty vanwege de tekst ‘Ergens is er iemand die aan me denkt’

1.Hoe raakt men in een isolement? 
Isolement heeft niet alleen te maken met de hoeveelheid sociale contacten die iemand heeft, maar ook met de kwaliteit van deze contacten. Misschien zijn er wel contacten, maar hebben ze niet het gewenste niveau van intimiteit. In een isolement raken kan een combinatie zijn van verschillende factoren en/of omstandigheden. Het kan liggen aan het betrekken van een nieuwe leefomgeving, maar ook aan het ontbreken van sociale vaardigheden of aan extreme verlegenheid. Soms wordt het veroorzaakt door een gevoel van minderwaardigheid. Ook een negatieve levenservaring kan een rol spelen bij het verlies van zelfvertrouwen. Voor leden van een gezin is het best gemakkelijk om zich op te sluiten voor de buitenwereld. Het gezin is een eenheid, ook als het niet functioneert. Kinderen hebben een bepaald gevoel van loyaliteit tegenover hun ouders, ondanks geweld of misbruik. Negatieve aandacht is ook aandacht, een bevestiging dat je bestaat.

2. Wat voor rol speelt schuld en schaamte in een isolement?
Schuldgevoel is niet van nature en krijg je niet mee bij geboorte. Schuldgevoel wordt je aangepraat. Wanneer dat maar vaak genoeg gebeurt, ontstaat het gevoel van schuld van binnenuit en komt het op een zeker moment naar buiten. Tot een moment dat je daadwerkelijk degene bent, die lastig, oninteressant, lelijk en absoluut niks waard bent in het leven. Het wordt ook wel selffulfilling prophecy genoemd, een zelfbevestigende voorspelling. Schaamte is iets anders. Het is een angst om jezelf te laten zien hoe je bent, je schamen voor jezelf. Omdat je nog steeds single bent bijvoorbeeld. Bij de deelnemers van de chatgesprekken speelt soms ook het gevoel van schaamte om het verhaal wat ze willen vertellen. Echter, privacy en anonimiteit staan voorop, wat hen toch ook vaak weer over de drempel helpt. Het is makkelijker om je verhaal geheel anoniem en digitaal kwijt te kunnen dan in een face to face gesprek. De afstand vrijwilliger–deelnemer creëert in dit geval een gevoel van nabijheid wat bijdraagt aan meer openheid.

3. Hoe probeert men uit het isolement te komen?
Veelal weet men wel hoe men uit het isolement kan raken, maar ontbreekt het innerlijke vertrouwen en/of het steuntje in de rug. Ook het gebrek aan sociale vaardigheden kan ertoe leiden dat iemand moeite heeft met het aanleggen en onderhouden van contacten. Daarnaast kan  schaamte opnieuw een rol spelen, namelijk als schuldgevoel dat een ander zich voor je inzet. Soms is de angst zo groot dat iemand helemaal verkrampt. Angst dat eenzaamheid kan worden doorbroken, angst voor verandering. Angst dat je het niet meer onder controle hebt. Je overgeven aan anderen, het kwetsbaar moeten opstellen. De aanmoediging van anderen kan helpen om de stap te nemen. Wanneer er voldoende zelfvertrouwen is om de weg naar de hulp van naaste(n) of de hulpverlening te durven inslaan, is er al heel wat overwonnen.  Maar ook voor het steuntje in de rug luistert Het Luisterend Oog met aandacht naar jou. De vrijwilliger toont gepaste empathie om te zijn voor diegene die behoefte hebben aan contact.

Lilian Roos  is lid van de redactie van AdRem, lid van de gemeente Vrijburg Amsterdam

Bron: Adrem november 2011

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *