Islamitische kunst in het Louvre

Een tip voor wie een trip naar Parijs gaat maken: het Louvre opende in september een nieuwe vleugel met islamitische kunst. Duizenden objecten geven een goed beeld van de historische kunst uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en zelfs India.

 

“Ik ben ervan overtuigd dat mensen binnenkomen met een vooroordeel, maar als we ons werk goed hebben gedaan zullen ze het museum verlaten met een heel ander idee”, vertelt Sophie Makariou, het hoofd van het nieuw opgerichte departement van Islamitische kunst in het Louvre, in een video op de website van het museum. Op 22 september 2012 opende het museum zijn nieuwe vleugel tussen de gerestaureerde façades van het Cour Visconti.

Ivoren pyxis
Een chronologische tijdsreis voert de bezoeker in de nieuwe vleugel langs 3000 objecten uit de collectie. De totale collectie Islamitische kunst bestaat uit 14.000 werken, afkomstig uit onder meer Iran, Syrië, Egypte, Noord-Afrika en India en daterend uit de achtste tot de negentiende eeuw. Hoogtepunten zijn een koperen, met zilver ingelegde globe uit Iran uit 1145, een ivoren pyxis (een doosje om een hostie in te bewaren) uit Medina Azahara (Spanje) uit 968 en een dertiende eeuwse buste van een prins uit Iran.

Meer informatie op de website van het Louvre.

Via Kunstbeeld.nl, foto: A.Davey/flickr

 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *