ISIS als Europees probleem

Volgens de beste schattingen heeft het leger van ISIS, de Islamitische Staat van Irak en Syrië, ongeveer elfduizend strijders. Vorige week heeft het Mosul en Tikrit veroverd en daarna is de opmars met volle kracht verder gegaan. Vorig weekeinde hebben we na het voetballen op de televisie gezien hoe, volgens de social media, zo’n 1700 man van het Iraakse leger door de oprukkende jihadisten zijn vermoord.

Een paar jaar geleden hoorden de social media tot de belangrijkste wapens van wat toen de Arabische lente werd genoemd. Nu zijn volgens onze politieke leiders de jihadisten een groot en toenemend gevaar voor het Westen. De premier van Irak, El Maliki, die zijn functie mede aan de Amerikanen te danken heeft, wordt door Thomas Friedman in The New York Times ‘een zak’ genoemd. Hij regeert op een puinhoop waarmee niemand in het Westen raad weet.

Lees het volledige artikel ISIS als Europees probleem op de site van de Groene Amsterdammer.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *