Investeren beter dan straffen?

Onderzoek toont aan dat het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden de kansen op crimineel gedrag vermindert. Een reden om gerichter na te denken over het bijbrengen van vaardigheden bij kinderen?

Correlatie

De Nationale Zorggids bericht over de correlatie tussen het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden op jonge leeftijd en het vertonen van crimineel gedrag later. Dit naar aanleiding van onderzoek van Geert Mesters aan de Vrije Universiteit. Zoals in het artikel van de Nationale Zorggids staat:

Mensen die als kind sociale en cognitieve vaardigheden hebben ontwikkeld, lopen als volwassene minder kans om crimineel te worden. Dat blijkt uit een onderzoek van Geert Mesters aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Het gevaar van nalatigheid

Het werpt een interessant licht op hoe ouders met hun kind omgaan. Soms lijkt de bemoeienis wat overdreven. Een bericht als dat over een website die richting geeft voor de gezondheid van kinderen kan verdacht overkomen. Het kan erop lijken dat een website een niche heeft gevonden en die het gevoel aanpraat niet genoeg te doen. Het argument klinkt soms dat mensen teveel bezig zijn met het willen zijn van een goede ouder.

Dat zou dan ten koste gaan van simpele aandacht voor je kinderen. Er zit natuurlijk wel wat in, maar dit soort onderzoek laat toch iets anders zien: je moet investeren in je kind. Sociaal en cognitief. Je moet er wel voor zorgen dat de opvoeding van je kind goed verloopt.

Het andere uiterste is om te denken dat je het nooit goed genoeg kunt doen en de opvoeding los laat. Je stuurt een beetje bij waar dat nodig is, voert de verplichte nummers uit, en dat was het dan. Het kind kan de rest zelf wel. Dergelijk onderzoek geeft toch te denken. Dat is toch misschien niet genoeg. Het is zaak er voor te zorgen dat kinderen zich sociaal en cognitief goed ontwikkelen.

Lof voor de ambitieuze ouders

Soms kunnen moderne ouders wat pushy lijken. En op voetbal, en op vioolles, en op ballet, en op alles. Die kinderen houden geen leven meer over. Toch zijn al die dingen misschien meer van belang dan op het eerste gezicht lijkt. Het gaat er niet om dat die kinderen profvoetballers of meesterpianisten worden. Het gaat erom dat ze vaardigheden ontwikkelen. Ze staan met anderen op het voetbalveld. Ze moeten oefenen op pianotoetsen.

Dat stimuleert een algehele ontwikkeling. Het geeft al die activiteiten wel degelijk een doel. Het is dus wat gemakkelijk om te roepen dat het allemaal verspilde moeite voor de kinderen is. Moet het als de plicht van ouders gezien worden om actief zorg te dragen voor dit soort ontwikkeling? Is het verkeerd om kinderen zichzelf te laten vermaken? Is dat te laissez-faire?

Lees het artikel Minder kans op crimineel gedrag door aanleren vaardigheden als kind op de site van de Nationale Zorggids.

Bezoek de site van Geert Mesters.

Afbeelding: Spigoo via Compfight cc

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *