Interview: “Knip en plak je zingevingskader bij elkaar”

Wat hebben een strandwandeling, borrel en kliederviering met elkaar gemeen? Het zijn stuk voor activiteiten van Zinterest. Een pioniersplek in Spijkenisse, die eigenlijk een geloofsplaats, netwerk- én gezelligheidsclub in één is.

Pionier-dominee Marloes Meijer: “Net zoals bij Pinterest, deel je hier met elkaar wat je bezighoudt en kies je uit wat bij je past.”

De website van Zinterest is nog niet helemaal af, maar hun Facebookpagina gaat alvast als een speer. Mooie spreuken, grappige anekdotes, foto’s van activiteiten en wat toepasselijke Bijbelteksten sieren hun wall. Hier en daar staan enthousiaste kreten van bezoekers. “Wat een heerlijke avond heb ik gehad! Mooie mensen mogen ontmoeten en heerlijke gesprekken kunnen voeren”, schrijft Jeanet. Marcel deelt een foto van kletsende mensen in een café. “Eerste bijeenkomst van Zinterest. Het was een gezellige avond waar we elkaar eens op een andere manier konden ontmoeten dan bij de zondagse kerkdiensten.” Met een glaasje wijn in een café over zingeving en God praten? Dat is misschien niet het eerste dat naar boven komt als je aan een kerk denkt.

Zingeving

Marloes Meijer

Marloes Meijer aan het werk.

Meijer wilde in eerste instantie helemaal geen dominee worden, maar kwam er na een kleine omzwerving toch op uit. Een collega tipte haar drie jaar geleden over een vacature bij PKN de Dorsvloer. “Ik was aanvankelijk niet zo enthousiast. Wie wil er nou naar Spijkenisse”, vertelt ze lachend. “Ik was daarnaast bang dat ik zou verzanden in de institutionele kant van de kerk. Veel vergaderen en weinig tijd overhouden voor zaken die er echt toe doen, zoals mensen helpen bij hun zoektocht naar God.” Haar vooroordeel over Spijkenisse bleek uiteindelijk niet te kloppen, het klikte namelijk meteen. Maar na enige tijd kreeg ze toch het gevoel iets te missen, totdat vorig jaar het idee voorbij kwam te gaan pionieren. “Ik werd gelijk enthousiast. In onze kerk waren weinig twintigers tot veertigers, terwijl een ieder van deze leeftijd wel met een bepaalde vorm van zingeving bezig is. De één doet aan meditatie, de ander rent hard voor Kika. Het moest toch mogelijk zijn deze mensen bij elkaar te brengen?”

De pioniersplek bestaat officieel een goed half jaar en inmiddels zijn er al heel wat activiteiten georganiseerd. “We hebben besloten niet te beginnen met traditionele kerkvieringen, legt Meijer uit. “We zijn juist gestart met een laagdrempelige borrel in het café. Iedereen kan gewoon komen aanwaaien. Komt geloof of zingeving ter sprake? Prima. Maar het is geen must.” Daarnaast organiseert Zinterest kliedervieringen voor ouders met peuters, een weekend waarin je jezelf beter leert kennen en een strandwandeling waar een bijbels thema op een persoonlijke en actuele manier wordt besproken. “Afgelopen keer hebben we het over Mozes gehad die de Rode Zee splijt, met de vraag of de stelling ‘waar God een deur sluit, opent hij een raam’ herkenbaar is. Iedereen krijgt een gesprekspapier mee en gaat met iemand op het thema in terwijl er ondertussen lekker wordt gewandeld.” Meijer is erg blij met het verloop van deze activiteit. “Er hangt een onwijs goede sfeer en het publiek is enorm divers. Van een arts in opleiding tot iemand uit de postkamer. En er ontstaan bijzondere momenten naar aanleiding van gedeelde persoonlijke verhalen. Toen iemand met relatieproblemen bijvoorbeeld vertelde dat ze moest verhuizen, stonden veel Zinteresters klaar om te helpen.”

Zoektocht

Meijer krijgt veel energie van het pionieren en vindt het interessant dat ze dit naast haar functie als wijkpredikant kan doen. Maar het is soms ook zoeken, omdat nog niks vastligt. “Bij de Dorsvloer is er een basis. Er zijn gebruiken en bepaalde rituelen bij hoogte- en dieptepunten in het leven. Vaak speel ik als voorganger daarbij een rol. Bij Zinterest werkt dat helemaal niet zo: niks ligt vast ‘omdat het zo hoort’ en we doen het veel meer als team met elkaar, waarbij ik één de teamleden ben en niet ‘De Dominee’.” Nog een uitdaging is de juiste taal vinden om haar boodschap over te brengen. “Ik wil aan anderen vertellen dat God van ze houdt, dat hij hen verder helpt. Het is geen man op een wolk die aan touwtjes trekt. Je ervaart iets van God als je samen bent met anderen, mensen die je accepteren zoals je bent.” De mensen uit Spijkenisse zijn volgens haar daarnaast recht voor hun raap, wat leuke en hele eerlijke gesprekken oplevert. “Je kunt gerust over God en het geloof praten. Maar wanneer je die woorden in een reclameslogan noemt, zie ik ze drie stappen achteruit doen. Hierin moeten we als team nog een balans leren vinden. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat we uit ons hart leren praten over wat ons raakt en vragen hoe dat voor anderen is.”

Zinterest krijgt nog drie jaar subsidie. Hoe het daarna gaat, blijft spannend. Meijer hoopt dan een zelfstandig team neer te hebben gezet dat alleen verder kan. Mogelijk gaat zij tegen die tijd weer naar een andere gemeente. Ze is optimistisch over het afgelopen jaar, al is ze voorzichtig met het uitspreken van verwachtingen. “In principe hebben we ons doel voor dit jaar al gehaald. We hebben wat hobbels gehad, maar er is een team, er zijn activiteiten opgezet die steeds beter worden bezocht en iedere jongvolwassene die we bereiken is heel mooi meegenomen. Maar of het in de toekomst succesvol wordt, dat moet de tijd uitwijzen.” Het mooiste vindt Meijer misschien nog wel dat ze een brede en diverse groep aantrekken. “In mijn studententijd had ik een vriendenclub. We kletsten tot diep in de nacht, gingen weekenden weg en stonden voor elkaar klaar. Ik hoop dat Zinterest dit ook voor anderen kan zijn. We willen echt een netwerk vormen voor mensen die zinvol willen leven. De basis is Protestants-Christelijk, maar iedereen is welkom. Zo ontmoetten we pas twee Syriërs die net in Spijkenisse woonden en mensen met een Islamitische achtergrond. Op die manier leer je inhoudelijk veel van elkaar en knip en plak je eigen zingevingskader als een soort Pinterestboard bij elkaar.”

 

Marloes Meijer (Zwijndrecht, 1978) haalde na de middelbare school haar hbo-master Media- en Informatiemanagement aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze begon haar loopbaan als redacteur bij een uitgeverij, werkte als jeugdwerker (onder meer bij de Jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk), studeerde deeltijd Theologie in Utrecht en volgde de predikantenopleiding bij de PThU. Ze startte in 2013 als predikant bij de Dorsvloer in Spijkenisse, waarna ze in 2016 Zinterest opzette. Meer weten? Kijk op de website van Zinterest.
In een drieluik komen drie predikanten aan het woord die op hun eigen manier pionierend te werk gaan. Een pionierskerk is een kerk waar naar nieuwe wegen wordt gezocht om mensen blijvend of opnieuw te interesseren voor het Christelijke geloof. Soms start een dominee helemaal vanuit het niets zonder gebouw, maar het komt ook voor dat kerken worden samengevoegd om vanuit een nieuwe visie samen te werken. De kerken worden officieel aangesteld door de Protestantse Kerk en krijgen subsidie. De bedoeling is dat ze uiteindelijk zelfstandig kunnen draaien zonder geld uit de solidariteitskas. Hier kunt u deel 1 en deel 3 lezen.
Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *