Interview: Geloven in Mediation

Idealen, motieven en praktijkvoorbeelden van vijftien mediators binnen kerk en geloof zijn gebundeld in ‘Geloven in Mediation’. Maar mediation raakt meer zoals creativiteit en passie. Een interview met redacteur Cor Schaap.

“Bij mediation moet ik altijd denken aan ‘een beetje verliefd op ANNA – Altijd Navragen Nooit Aannemen’. Als je niet een beetje verliefd bent op ANNA dan kun je niet tot creativiteit of tot nieuwe ideeën komen, niet echt prikkelen en loop je het risico te vervallen in algemene waarheden en regelingen. ”

Cor Schaap

Cor Schaap

“Mediation kan stimuleren tot creativiteit, omdat je zoekt naar belangen. Je leert om door ‘ingenomen stellingen’ heen naar die belangen te vragen. Het gaat dan niet om platvloerse zaken als macht of geld, maar om betrokkenheid en passie. Wat is het motief dat mensen drijft? Waarom vinden mensen wat ze ergens van vinden?”

De eigen plaats van de mediator

“Een mediator is geen counseler of coach. Mediators hebben de instelling mensen weer ‘on speaking terms’ te brengen. Voor mediation moeten mensen zich redelijk naar elkaar op willen stellen en elkaar iets willen gunnen. Wanneer mensen zich bij een conflictsituatie stug blijven opstellen, niet kunnen of willen relativeren of niet open staan voor andermans mening of idee, ben je voor de oplossing vaak aangewezen op het rechtssysteem. Een rechter beslist. De een krijgt gelijk en de ander ongelijk. Bij een juridische behandeling wordt vooral naar het verleden gekeken. Bij mediation werkt dat anders.”

 “Mediation is een lifestyle, het is een manier van denken en handelen.”

“Bij mediation is het verleden alleen belangrijk voor zover het de toekomst blokkeert. Dáár zit het omslagpunt waar mediation partijen verder kan laten gaan: welke vormen van samenwerking kunnen we ontwikkelen? Samen komen mensen komen tot oplossingen. Terwijl bij een opgelegd vonnis de kans groter is dat mensen zich blijven verzetten of de afspraken ontduiken, zijn mensen bij mediation meer geneigd zich aan de samen gemaakte afspraken te houden en de commitment aan te gaan.”

“Mediation is een lifestyle, het is een manier van denken en handelen waarbij je je voortdurend openstelt voor andere inzichten en meningen. Problemen belicht je altijd vanuit meerdere kanten. Mediators zijn altijd bezig ‘de taart te vergroten’ door breder te kijken dan het kernprobleem. Het uitgangspunt is dat je elkaar meer gunt en ondertussen niet elkaars taartpunt opeet.”

In de kerk en aan de keukentafel

“Mediation is heel breed. Family mediation en Business mediation hebben een grotere bekendheid. De aandacht voor Church mediation groeit en richt zich, zoals de naam al verklapt, op de kerk of geloofsgemeenschap. Daar zijn flink wat toestanden te bedenken: een koster krijgt onenigheid met de organist; of een dominee heeft ruzie met de koster. Allemaal boeiende situaties die moeten worden opgelost. Ook een meningsverschil tussen een dochter en haar ouders over wel of niet trouwen, kan binnen Church mediation worden opgepakt. Dit noemen we ‘mediation aan de keukentafel’.”

“Je hebt verschillende vormen van mediation: redelijk strakgevormde mediation, faciliterende mediation, transformatieve mediation, narratieve mediation. De transformatieve benadering heeft een positief mensbeeld: men gelooft in de goedheid van de mens en is optimistisch over de mogelijkheden. Een van de grondleggers van deze benadering is een Joodse rabbijn.”

Voor wie nog onbekend is met mediation geeft het boek ‘Geloven in Mediation’ een veelzijdige kennismaking. Wie al wat meer weet van dit fenomeen weet, kan ontdekken welke aanpak het meest tot de eigen verbeelding spreekt.

“De verhalen heb ik, als redacteur, niet proberen glad te strijken. We hebben vergaderingen gehad en elkaars stukken besproken. Om te bepalen voor wie we schrijven en te zorgen dat een stuk leesbaar is en te begrijpen. Niet om meningen te veranderen. De mediators zijn allemaal heel verschillend en het aspect van maatwerk vind ik goed uitkomen in de verzamelbundel. De vijftien verschillende aanpakken krijg je in het boek voorgeschoteld. Je hoeft ze niet alle op te eten, je kunt ervan proeven en bekijken wat in jouw eigen situatie kan helpen.”

 “Er hoeft geen slagveld van gemaakt te worden.”

Levenservaring

“Sinds 2013 ben ik mediator en ik herinner me dat ik al rond 1980 folders over mediation verzamelde, omdat het me aansprak. Pas na mijn studies theologie en rechten ben ik eraan toegekomen me te verdiepen in mediation. Voor een mediator zijn een stuk levenservaring en mensenkennis mooi meegenomen. Het is handig als je wat gezien en meegemaakt hebt. Pas dan kan en durf je betrokkenen in bepaalde vormen te confronteren.”

“Ik confronteer mensen nu meer overwogen dan dat ik dat vroeger had kunnen doen. Mensen kunnen ervaringen hebben waardoor ze vreemd reageren of ergens in blijven hangen. Ik ben overigens niet te beroerd om betrokkenen erop te wijzen als ze de ander blijven afstraffen of zaken blijven inwrijven. Je moet je niet in de maling laten nemen én er hoeft geen slagveld van gemaakt te worden.”

“De verzamelbundel Geloven in Mediation is samengesteld ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Platform Church Mediation. De titel is op meerdere manieren uit te leggen. Enerzijds slaat het op hen die in mediation geloven als zinvolle bijdrage én anderzijds duidt het op de plaats van het geloof binnen mediation. Beide kanten komen in deze bundel aan de orde.”

 

 

Zinweb Redactie
De redactie van Zinweb bestaat uit een team van bevlogen jonge journalisten. De redactie publiceert eigen artikelen of plaatst gastartikelen van experts. Raadpleeg de contactpagina voor een overzicht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *