Interview: Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan?

Aldus de titel van het boek dat Inez van Oord, oprichtster van het succesvolle tijdschrift Happinez, onlangs bij Uitgeverij Kosmos publiceerde. Een boeiend verslag van innerlijke groei en ontwikkeling, maar ook een inspirerend relaas over ondernemerschap. Ingebed in een goed idee: het leven beschouwen vanuit het beeld van de cirkel. Interview met Inez van Oord door Mirjam Windrich.

achtergrond doodleZe ontvangt me in haar sfeervolle keuken in het souterrain van een pittoresk grachtenpand in Amsterdam Centrum. Inez van Oord, bedenkster en oprichtster van Happinez, het tijdschrift dat altijd als voorbeeld wordt genoemd in – onder andere – colleges over de nieuwe spiritualiteit. Want dat is precies waar het tijdschrift over gaat en ze omschrijft het treffend in het boek: hoe kunnen we onafhankelijker worden van de wereld om ons heen, zodat we kunnen vertrouwen op onze binnenwereld, op dat wat altijd overblijft?

Ze verkocht haar uitgeverij een paar jaar geleden om trouw te kunnen blijven aan haar essentie: het schrijven. In het boek dat dit najaar is verschenen vertelt Inez over haar eigen levenslessen als een reis door de levenscirkel. Haar verhaal gaat over ideeën en hoe ze tot stand komen,  over succes en verlies, maar vooral over de mogelijkheid om altijd opnieuw te kunnen beginnen.

Haar boek is een oproep om woorden als bezieling, verbeelding en verbinding weer in ons leven te integreren.

Ze vertelt: “Het gaat om de eenvoudige vraag: waarom doe ik wat ik doe? Gaat het in ons persoonlijke leven of in ons werk alleen nog over ‘ik’ of rendement, of is er nog ruimte en tijd voor idealen, voor het andere, voor verbinding maken? Hoe laat je je waarden zien in je doen en laten? Ze gebruikt hiervoor de cirkel als symbool.

Als de cirkel symbool staat voor het totaal, vind je de tegenstellingen aan de buitenkant. Hoe verder vanaf het centrum, hoe groter de tegenstelling. Zo logisch als wat.

Op het moment dat ze haar ideeën ging tekenen en de woorden erin ging plaatsen, begonnen de cirkels te leven en werden ze als een kompas. Met bovenaan het geestelijke, de idealen, maar ook spiritualiteit en voor wie dat wil: God.

helft uitleg hemel tegenover aarde

Helemaal onderaan staat de materie: de vorm, het tastbare, het lichaam. En geld. Aan de rechterkant vinden we het ego, die sfeer waarin we het ’ik’ belangrijker dan al het andere in de wereld. Daartegenover vinden we de ander, het collectieve, de uniformiteit.

Zo ontstaat vanzelf de vraag: Als het leven een cirkel is… waar sta je in dit veld tussen Geest en Materie, Ik en de Ander? Het begin van een intrigerend zelfonderzoek.

Van Oord was altijd – in de veelheid van symbolen, modellen en tekens in de wereld van spiritualiteit – gefascineerd door juist deze vorm van de cirkel en een ontmoeting met professor Klaas van Egmond maakte haar veel duidelijk. Aan de Universiteit van Utrecht onderzoekt Van Egmond de achtergronden van crises op het gebied van ons milieu. Vergezeld met wat eenvoudig aandoende tekeningetjes zet ze kort en begrijpelijk de visie van Van Egmond neer. Die luidt dat allerlei ontwikkelingen in de tijd zich in een almaar bewegende cirkel bevinden. Af en toe vliegt er iets uit, en dan gaat het ook fout.

“We begrijpen natuurlijk allemaal dat het rondom het midden van de cirkel het mooiste leven te vinden is. Maar op de een of andere manier hebben wij mensen de neiging naar de buitenkant te trekken, de periferie is als een magneet, op de rand van de cirkel vinden we erkenning, macht, maar ook zinloosheid, leegte. De clou is: hoe verder af van het midden, des te eenzijdiger wordt het leven. Val je over de rand, dan zit je in de wereld van extremen, excessen… kijk maar om je heen, dat zie je overal gebeuren.

Het is dus zaak in de cirkel te blijven, en dat geldt niet alleen voor de wereldse ontwikkelingen, maar ook voor onszelf. Kijkend naar dit symbool kun je jezelf die vraag stellen:

Ga je voor Ik, of juist alleen voor De Ander, Ga je voor het spirituele of hou ik het bij het materiele?

De cirkel is een mooi symbool om ‘ het leven’  in te delen, en een mooie vorm, een mentale en emotionele ruimte als het ware, om ook werkelijk te kunnen bepalen waar je staat en waar je naartoe gaat.

‘Het heeft mij geholpen om terug te gaan naar wat ik werkelijk belangrijk vind. Ik denk niet dat ik op een vaste plek in de cirkel kan staan, maar wel als een nomade rond het midden kan gaan.  Door zo naar die cirkel te kijken kom je vanzelf in beweging, dan wordt het leven zinvoller.

IMG_6580inezkreet Je hoeft geen genoegen te nemen

Er is een verandering gaande, als het gaat om interesse in allerlei vormen van spiritualiteit. Ook heb ik het gevoel dat het oerchristelijke weer mag, nu boeddha toch bijna uit de Blokker is verdwenen. De eerdere groepen lezen zich niet meer suf in de Dalai Lama of Eckhart Tolle, mediteren niet meer als ze er een dag werken voor de centen op hebben zitten. Een nieuwe bewuste generatie wil niet langer aan een soort “spiritualiteit na vijven” doen, of alleen in het weekend. De bewuste mens wil waarden en uitgangspunten integreren in denken en doen. Dus niet alleen in vrije tijd op de yogamat, maar elke dag, in je werk, je handelingen, in al je doen en laten.

Van Oords opdracht aan leiders van nu en de toekomst liegt er dan ook niet om:

‘Voeg het menselijke weer toe. Voeg bezieling weer toe. Voeg al die vergeten woorden weer toe. Dien niet slechts het proces of het financiële systeem, prik daar doorheen. En waar de gaten vallen is leegte… en leegte, dat weet ik toevallig, is altijd het begin van iets nieuws.’

9200000040653615

Over het boek:

Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan?
Inez van Oord
Kosmos uitgevers, 2015.
256 pagina’s

Afbeeldingen: Eva Bartels.

 

 

 

.

Mirjam Windrich
Mirjam Windrich - Mindful Analysis biedt kortdurende online geestelijke hulpverlening aan voor relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar). drs. Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu. ® Mirjam Windrich
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *