Inter-religieuze viering in De Duif

Op zondag 2 juni a.s. is Rabbijn Awraham Soetendorp te gast in de viering van Oecumenische Gemeenschap De Duif in Amsterdam. Hij zal voorgaan samen met Jan Andreae, één van de acht gekozen voorgangers. Het thema van de viering is : “Het ontroostbare be-amen.”  (een vervolg op “Heling, de weg naar binnen” dd zondag 21 april jl).Verdere medewerking:  Imam Ibrahim Çavdar en Chazzan (voorzanger) Lies Muller. Het koor van De Duif staat olv Henk Kemper met aan de vleugel Irina Antonova. Aanvang: 10:30  (deur open 10:00)  

Rabbijn Awraham Soetendorp (1943) was vanaf 1968 rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente te Den Haag, daarnaast is Soetendorp president van de Europese Regio van de ‘Wereld Unie van Progressief Jodendom’ en vicevoorzitter van het ‘Global Forum of Spiritual and Parliamentary Leaders’. Hij is oprichter van het ‘Fonds Hoop voor Kinderen’. Tevens is hij lid van het ‘International Green Cross’, het ‘Earth Charter‘, ‘Water for Life’, en de commissie voor ‘Millennium Development Goals’. In de beweging ‘One Voice’ is hij actief in het bijeenbrengen van vredesgroepen in Palestina en Israël. Op 16 februari 2008 nam hij na veertig jaar afscheid als rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag. 

“De Duif voelt zich verbonden met andere liberale vormen van religie en ontvangt met enige regelmaat gasten in haar vieringen die dit persoonlijk uitdragen.”vertelt Fred Vos, al vele jaren actief lid van de gemeenschap van De Duif. “De verschillen tussen religie’s blijken maar al te vaak een voedingsbodem voor nieuwe inspiratie. Maar juist ook in de overeenkomsten en de achterliggende intentie kan de verbinding en de eenheid ervaren worden. Iedere keer opnieuw is dit een waar avontuur. Nooit vanzelfsprekend en daarom altijd verrassend.”

De Duif is een actieve en eigenzinnige oecumenische geloofsgemeenschap in Amsterdam aan de Prinsengracht 756. De Duif zingt en zoekt liturgische vernieuwing, herkenbaar in het leven van alledag.Samen vinden we inspiratie in de Bijbel en andere levensbeschouwelijke teksten.

“… De Imam en de chazzan zongen samen in het Arabisch en in het Hebreeuws.
Toen ik naar ze keek en luisterde en door hun ogen naar hun geschiedenis keek, dacht ik:
kijk, hier is God.
Het nieuws van nu is: ook hier vandaag zit God naast je en in je …”
uit de viering van 21 april 2013 olv Jan Andreae, De Duif Amsterdam.

Foto: Taver/Flickr

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *