Inspiratie: Oude liefde

Oude liefde roest niet. En welk medium kan dit mooier weergeven dan de kunst.

De Servische kunstenares Marina Abramovic staat bekend om haar performance-art. Vaak is ze zelf onderdeel van haar eigen kunstwerken en daagt ze het publiek uit over grenzen te gaan. Zo vroeg ze haar publiek haar te verwonden en was er werk waarin ze weken zonder eten en drinken zat terwijl het voor het grijpen lag. Samen met haar ex, kunstenaar Ulay, hield ze ooit 19 minuten haar adem in tijdens een innige zoen.

Na 1988 zag Abramovic Ulay nooit meer.

Het is 2010. Het MoMA in New York staat stil bij het werk van Abramovic met een overzichtstentoonstelling. Één werk is bijzonder. De kunstenares zit op een stoel, dagen lang. Iedere toeschouwer mag even tegenover haar gaan zitten. Ze kijkt naar de grond. Totdat de toeschouwer zit. Dan kijkt Abramovic je indringend aan.

Toen gebeurde dit. Kijk en ervaar hoe diep liefde kan zitten.

Photo Credit: ..zuzu.. via Compfight cc

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *