Innovatie als duurzame oplossing?

Als we onze planeet willen behouden zullen we duurzamer moeten leven. Kan dat door middel van politieke actie of door technologische innovatie?

Kweekvlees kookboek

Tijdens het Event Bright evenement presenteert Koert van Mensvoort zijn boek Het Kweekvlees Kookboek. In dit boek, waar hij een Dutch Design Award voor won, beschrijft hij wat er allemaal met kweekvlees kan. Je kan er creatieve vormen van maken, die de traditionale vormen van vlees achter zich laten. Je kan het in elke vorm gieten.

De website van RTL licht er een aantal uit: “een breiwerkseltje van gehaktdraad, origami van salami en de dodo nugget gemaakt van cellen van de uitgestorven dodo. De magic meatballs die je door de spaghetti draait zijn gekleurd, vleesfruit lijkt op aardbeien en de oermens kan zijn kweekvlees recht van een kweekbot scheuren.” (bron: RTL Nieuws)

Hoe kunnen we innoveren?

Het kookboek van Van Mensvoort kan symbool staan voor een vraag waar wij mee worstelen. Dat duurzaamheid van belang is, daar is men het inmiddels over eens. Hoe maak je de wereld duurzamer? Een ouderwetse gedachte is dat dit kan door politieke actie. Een nieuwer idee is dat het door technologische innovatie kan.

Neem het kweekvlees als product. Van Mensvoort geeft toe dat het maken van kweekvlees nog niet kan zonder dierlijke producten. Het moment waarop dat wel kan is aanstaande. Dat lost het probleem van de intensieve veelteelt op den duur op. De technologie van kweekvlees zal alsmaar verbeteren en de prijs zal dalen. Op een gegeven moment is kweekvlees goedkoper dan “echt” vlees.

Voorbij de wanhoop

Het is een andere manier van denken over hoe we duurzame problemen op kunnen lossen dan de ouderwetse politieke. Het oude model is: creëer steeds meer maatschappelijk draagvlak voor verandering. Daarna kan politiek optreden en uiteindelijk regelgeving dat draagvlak verzilveren. In het geval van duurzaamheid kan dat wanhoop opleveren. Hoe kunnen we iedereen hun lapje vlees en hun auto laten opgeven? Het is lastig politiek actie voeren tegen verworven privileges.

Het model van de innovatie laat een hele andere kant zien. Het draait de situatie om: stuur niet aan op cultureel verbod. Verander de productiemiddelen zodat het probleem verdwijnt. Actie is vervolgens overbodig. Het geeft reden tot hoop, voor de hedonisten én de idealisten. Het is een optimistische benadering die een gezond alternatief vormt voor een pessimistische kramp.

Bron: Koken met kweekvlees: vleesfruit en salami-origami op de site van RTL Nieuws.

Lees meer over het Bright Day evenement van Bright.nl.

Afbeelding: ABC News.

Bekijk ook de presentatie van Koert van Mensvoort hieronder.

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *