Zondagslezing 5 juni 2016 met Lisette Thooft

In het lichaam en niet van het lichaam

Lichaamsbewustzijn; dat is natuurlijk niet: lang voor de spiegel staan, jezelf superfit trainen, je enorm druk maken over je lijf. Maar wel: zo diep ontspannen in je lichaam, dat je daar doorheen naar een spirituele dimensie zakt. De weg naar het goddelijke, stelt Thooft, gaat door vlees en bloed.

Alle mentale en emotionele spanning die we vasthouden, verkrampt ons. Als we ons van die verkramping bewust worden, transformeert ze. Dan kunnen we vrijuit ademen, voelen en meevoelen, ons hart openen en aanwezig blijven voor elkaar.

Die lezing geeft ze naar aanleiding van haar recent verschenen boek, Kom uit je hoofd – Op weg naar harmonie tussen denken en voelen. Hieronder een fragment over haar eigen zoektocht naar een nieuwe verbinding met het lichaam:

Waar verlangen we naar? Naar de frisheid en echtheid van het leven die we kenden toen we nog heel klein waren – die willen we nu beleven als volwassene, bewust. We verlangen naar spontaan leven, vrijuit leven, onszelf zijn en toch verbonden met anderen, met de wereld, de natuur. Naar meer vrijheid, meer liefde. Want vrijheid en liefde zijn onze essentie.

“Ieder mens heeft het verlangen om helemaal samen te vallen met zijn essentie, zijn natuur,’ zegt rebalancer en Ridwan leraar Rob Merkx. ‘En ieder mens heeft zijn eigen speciale manier van ontvouwen, zijn eigen timing. Je kunt ook zeggen: iedere egostructuur heeft zijn eigen houdbaarheidsdatum.”

‘Egostructuur’ is spiritueel jargon voor het geheel aan spanningen en oude pijn dat ons afhoudt van onze essentie, de open ruimte van vrijheid en de liefde die wij werkelijk zijn. Daarom is het doorvoelen en verwerken van oude pijn ook een spirituele bezigheid: je ontmantelt je ego ermee.

Het kan lang duren voor je uit je hoofd durft te komen, voor je je sterk genoeg voelt voor die griezelige en riskante tocht de diepte in, op zoek naar het schone water op de bodem. Het kan ook even duren voor je de juiste persoon gevonden hebt die je kan helpen, die je meeneemt de diepte in. Ik denk dat je niet zonder de hulp van een ander mens kunt, een mens die zelf de weg gegaan is.

Sommige mensen komen er nooit aan toe. Maar veel meer mensen wagen zich er gelukkig wel aan, mensen van alle leeftijden, en het lijkt wel alsof onze tijd er rijp voor is: we zijn collectief toe aan genezing, aan leren voelen. Klaar om uit ons hoofd te komen.

Tekenen daarvan zijn de groeiende belangstelling voor spirituele leraren zoals Osho en Almaas en van talloze andere uitingen van nieuwe spiritualiteit, de immense populariteit van mindfulness en yoga. En niet te vergeten al het lichaamswerk dat aangeboden wordt op het moment, niet alleen rebalancing maar ook allerlei soorten ademwerk, haptonomie, biostressrelease, Postural Integration, enzovoort… Er is een hele nieuwe tak van therapie bijgekomen die zich bezighoudt met lichaamsbewustwording. We zijn massaal bezig de weg terug te vinden naar onze kern, naar onze authenticiteit, naar harmonie tussen denken en voelen. De weg naar onszelf is de weg naar huis.

En omdat er zoveel van ons zijn, is er een vormveld van heling aan het groeien, een morfisch veld waarop steeds meer mensen steeds makkelijker kunnen inpluggen. Hoe meer mensen die transformatie in zichzelf voor elkaar krijgen, hoe beter we het kunnen, collectief, cultuurbreed. Mijn weg naar mijn essentie maakt jouw weg naar jouw essentie gemakkelijker. En zo wordt het gezonde deel van het lichaam van de mensheid steeds sterker, steeds krachtiger.

De lezing, georganiseerd door De Vrije Gemeente, op 5 juni 2016 begint om 11.00 uur. Deelnemen? Bekijk het evenement voor meer informatie.

Zinweb Redactie
De redactie van Zinweb bestaat uit een team van bevlogen jonge journalisten. De redactie publiceert eigen artikelen of plaatst gastartikelen van experts. Raadpleeg de contactpagina voor een overzicht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *