In één dag heel Nederland opruimen!

Wat: KeepItCleanDay! Nederland
Wanneer: Vrijdag 21 september

Waar: Heel Nederland

In navolging van Estland (2008)  ruimt ook Nederland haar land in één dag op van zwerfafval. De afgelopen zes maanden vond er op mondiale basis een WorldCleanUp plaats waarbij 94 landen vanuit een grass root beweging al hun zwerfafval opruimden. Kenmerkend voor grass root initiatieven is dat de oorsprong vanuit de burgers komt en er met no- of low-budget gewerkt wordt.

Zo ook in Nederland. Vanaf eind januari werden er verbindingen met het bedrijfsleven en non-profit organisaties gelegd, kwamen er vrijwilligers die mee hielpen vanuit hun eigen talent en regio, en ontwikkelde KeepItCleanDay zich als vanzelf. Ruim 80 gemeenten zijn betrokken, waaronder Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Nijmegen en Den Haag. Allen organiseren zij, vanuit vrijwillige basis, op vrijdag 21 september een opruim actie in hun directe omgeving.

Simpliciteit
M
eedoen kan op de meest simpele manier! In plaats van op een vrije zaterdag de natuur in te moeten, en de bossen schoon te maken, raapt iedereen overdag het zwerfafval op dat hij/zij tegenkomt. Meedoen kan zo groot of klein zijn als je zelf wilt. Maar als we allemaal een beetje doen, hebben we samen een heleboel en is Nederland op de avond van 21 september een stuk schoner.

Is zo’n dag echt nodig in Nederland?
Nederland geeft jaarlijks 250 miljoen euro extra uit aan zwerfafval. Bovenop de structurele uitgaven. Dit betreft alles dat naast de prullenbak belandt. Daarbij vertelt 39% van de Nederlanders wel eens iets op straat te gooien, en durft 72% van ons daar niets van te zeggen. Ondertussen staat zwerfafval wel in de top3 van Hollandse ergernissen.

Uitnodiging Dagopening en/of Persconferentie
Vrijdagochtend 10.00 uur is de opening van de landelijke dag op de Dam in Amsterdam.
Amsterdammers, burgers, winkeliers, toeristen, sponsoren zullen hier aan deelnemen. Waarna het centrum van Amsterdam 3 uur lang schoon gehouden wordt door het winkelend publiek in plaats van de stedelijke reiniging.

Om 16.00 uur vindt er in een persconferentie plaats in hotel Casa400 in Amsterdam met verschillende sprekers, waaronder de initiatiefnemer van Slovenië (15% van de bevolking nam deel aan de opruimactie). Acties uit het hele land worden in beeld gebracht door de interactieve TV zender CrowdRevolt. Ook zullen resultaten van de dag, zo ver als mogelijk, benoemd worden.

Sponsoren
NVRD, Gemeente Schoon, Durftevragen, Nederland Schoon, MenzenMedia, de Dopper, S2M, hotel Casa400, CrowdRevolt, ASN bank, Loesje, EYE film museum, Dimensio, Konnektid, Verbeter de Buurt, Tourist save the World, Brikki, De Vegende Hollander, Utrecht Netwerk en veel regionale ondernemers.

Verwijzingen:

                Website: www.keepitcleanday.nl

                Website WorldCleanUp: www.letsdoitworld.org

                Youtube filmpje Estland 5min. http://www.youtube.com/watch?v=A5GryIDl0qY

                Youtube filmpje Estland 1 min. http://www.youtube.com/watch?v=pXygsszm0bk

                Filmpjes KeepItCleanDay! http://keepitcleanday.nl/promotiemateriaal/film/

 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *