In debat met natuurfilosoof Matthijs Schouten

Wat is natuur en wat is onze relatie met de natuur? Van wie is de natuur eigenlijk en waarom is het belangrijk die te koesteren? In de westerse wereld zag de mens zich eeuwenlang als heerser over de natuur. Vanaf de jaren zeventig is de houding die de mens naar de natuur inneemt een belangrijk thema van onderzoek.

In de afgelopen decennia heeft in die houding een historische verschuiving plaatsgevonden. Zien we ons als rentmeester of partner? Of voelen we ons, al recreërend, meer een participant van de natuur? En wat zijn de gevolgen van de verschillende “houdingen” voor mens en natuur?

Ecoloog en natuurfilosoof prof. dr. Matthijs Schouten gaat op zaterdag 22 februari hierover in debat in de Waalse Kerk in Arnhem. Iedereen is welkom! Aanvang 15 uur.

Matthijs Schouten (1952 )beschrijft in zijn publicatie Spiegel van de natuur; het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief hoe er door de eeuwen heen in verschillende culturen tegen de natuur werd aangekeken. In haar boek Leven in verbinding (2010) verslaat Prinses Irene de gesprekken die zij met Schouten voerde over de eenheid tussen mens en natuur en de noodzaak deze te herwaarderen.

Schouten is bijzonder hoogleraar Ecologie en filosofie van het natuurherstel aan de Wageningen Universiteit en hoogleraar Natuur- en landschapsbescherming aan de Universiteit van Cork (Ierland). Daarnaast is hij werkzaam bij Staatsbosbeheer als ecoloog en strateeg. Schouten studeerde biologie, vergelijkende godsdienstwetenschappen, Keltische taal- en letterkunde en oosterse filosofie. Hij is boeddhist.

Onder de titel Podium voor debat organiseert 4KWart in de Waalse kerk te Arnhem interactieve bijeenkomsten op de zaterdagmiddag. Bekende sprekers houden een inleiding over een actueel spiritueel thema, gevolgd door een debat met de aanwezigen. Dit alles in ongedwongen sfeer onder het genot van koffie/thee en een glas wijn.

zaterdag 22 februari 2014, aanvang 15.00 uur
Waalse Kerk, St. Catharinaplaats in Arnhem (achter de schouwburg)
Entree € 5,-, incl. consumptie
www.4kwartarnhem.nl

Foto Matthijs Schouten: Liesbeth Dinnissen

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *