In de race voor de Jongerenprijs

Zinweb ontwikkelt samen met goededadenorganisatie Terra Futura de ‘4-Mee app’ en produceerde samen met filmmaakster Terri Mollet de serie ‘Vrijzinnige 20’ers’. Nu beide projecten in twee categorieën genomineerd zijn om de Jongerenprijs 2013 van Kerk en Wereld te winnen, zet Zinweb deze twee partners graag in het zonnetje. Waarom werken ze aan deze projecten en wat hoopten of hopen zij daarmee te bereiken?

Terra Futura
Samen met Terra Futura ontwikkelt Zinweb een applicatie voor mobiele telefoons waar tachtig feestdagen van verschillende religies en groeperingen in staan. Bij elke feestdag staat een korte beschrijving, plus een daad die iemand kan verrichten om de speciale dag ‘een beetje mee te vieren’ en zich in te leven in deze groep mensen. 

De app zorgt ervoor dat mensen de kans krijgen om een stukje culturele identiteit die niet van henzelf is te proeven, zegt Terra Futura-directeur en oprichter Tjerk Feitsma. “Het vieren van bepaalde feestdagen hoort bij onze identiteit. Is het niet mooi als we via die evenementen elkaar een beetje beter leren kennen? De 4-Mee app geeft iedereen de mogelijkheid om op een makkelijke en toegankelijke manier een ‘bitesize-hapje’ van de spiritualiteit van een ‘ander’ te proeven.”

Volgens Tjerk sluit de app precies aan bij de behoeftes van de huidige wereldburger. “Door de globalisering worden steeds meer mensen nieuwsgierig naar anderen. Toch vindt men het vaak een hele klus om zich in de ander te verdiepen. Met deze app leveren wij een perfecte tool om belangrijke feestdagen van de ‘ander’ mee te vieren”

Het plan voor de ‘wereldkalender’ ontstond al enkele jaren geleden binnen Terra Futura, maar lag een tijd stil. Sinds de handen ineen zijn geslagen met Zinweb, lijkt het nog slechts een kwestie van tijd voordat iedereen de app kan downloaden. Tjerk: “De samenwerking tussen Terra Futura en Zinweb is zeer vruchtbaar. Wij kunnen het webplatform een praktisch handvat aanreiken, terwijl Zinweb juist de inhoud bij ons versterkt.”

Terri Mollet
In de vijfdelige serie Vrijzinnige 20’ers ging Terri Mollet op zoek naar vrijzinnige jongeren. “Ik maak al een aantal jaar video’s voor Zinweb. Die gingen steeds over oudere mensen. Ik dacht: waar blijven die jongeren, zijn er überhaupt vrijzinnige jongeren? Ik wilde naar hen op zoek gaan. Op internet en in mijn eigen netwerk ging ik eens rondvragen naar jongeren die zichzelf vrijzinnig vonden. Iedereen ging googelen, wat ik bedoelde met ‘vrijzinnig’. Dat is best raar, dat je moet opzoeken of je ergens bij hoort. Het bleek echt een opgave, want weinig jongeren wilden in een hokje geplaatst worden.”

De vier jongeren die uiteindelijk geïnterviewd zijn, wilden ook allemaal niet in een hokje geplaatst worden. Toch waren ze allemaal met zingeving bezig, wat Terri inspireerde. “De jongeren uit de serie zijn heel erg bezig met zingeving, maar niet bij een organisatie die hen een denkwijze oplegt. De visie van deze mensen is juist ‘vrij nadenken’ over bepaalde zaken. Hoe deze jongeren invulling geven aan hun leven, zette mij ook weer aan het denken. Door deze serie kwam ik er achter dat veel meer mensen uit mijn omgeving met religie en vrijzinnigheid bezig zijn dan ik dacht. Ze benoemen het alleen niet altijd zo.”

Juist de inspiratie die Terri uit deze serie haalde, was voor haar de reden om filmmaakster te worden. “Ik wil verhalen horen van mensen die inspireren. Bij Zinweb krijg ik ook de kans om op zoek te gaan naar deze verhalen. Ik zit niet van te voren vast aan een script, waar al in staat wat een gast gaat zeggen. Ik mag juist in een interview en tijdens het monteren achteraf op zoek gaan naar persoonlijke verhalen.”

Spreken deze projecten je aan? Stem dan op Vrijzinnige 20-ers via deze link; het project staat onderaan. Op het project 4 Mee kun je via deze link stemmen; het project staat helemaal bovenaan. In een eerder artikel schreven we wat we met het prijzengeld zullen doen, mochten we winnen.

Foto: Winnaars van de Kerk en Wereld Jongerenprijs in 2011 (kerkenwereld.nl)

Jan Willem Stenvers
Jan Willem Stenvers is freelance journalist en redacteur van onder andere Doopsgezind NL.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *