In de luwte

Gerke van Hiele – Doopsgezinden zouden hun geschiedenis heel goed in drie beelden kunnen samenvatten. Verrassend simpel misschien, maar dit past ons wel. Het eerste beeld is dat van Menno die de deur in Witmarsum achter zich dicht trekt. 

Alles wat dopers denkt en doet, begint met afscheid nemen, met eruit stappen. Het tweede beeld is voor mij dat van het schuilkerkje. Zo heeft de gemeente in de loop der eeuwen gestalte gekregen, dit is onze historische identiteit. Het derde beeld is voor mij dat van het sculptuurkerkje van Witmarsum. Voor mij verbeeldt dit iets toekomstigs, zo kan het worden, vrij en open en op de wind, wie weet waarheen Zij waait. Ik ervaar dit als bemoedigend.

Meer dan prachtig vond ik het dan ook om een paar weken geleden op Mennorode bij de opening van het eerste doopsgezinde kerkje nieuwe stijl aanwezig te zijn. Het is echt heel mooi geworden. Het heeft als naam ‘In de luwte’ meegekregen. Dat is zo gek nog niet daar in de bossen. Het is een open en een beschutte plek. Soms luidt er een klok, altijd is er de stille uitnodiging om op adem te komen. Ik was er het hele weekend en heb genoten, zowel bij het vallen van de avond als bij daglicht.

Ik vind het een prachtige ruimte geworden met een diepe harmonie. Dat zit zowel in het ontwerp als in de inrichting. Het geel van het meubilair en het grijs van de vloer zijn heel mooi bij elkaar. Het geeft iets stevigs en iets lichts. De halve kring is open naar buiten toe. De tafel van aandacht vraagt om aandacht. De kleurschakeringen in de glazen regenboog zijn een lust voor het oog. Ik vind het maar een verrijking zo’n duurzame en spirituele ruimte. Ik ben heel benieuwd wat zich allemaal rond deze nieuwe plek zal gaan ontwikkelen. Mennorode, het grote huis, heeft weer een hart en dat zal velen goed doen. Ik hoop van harte dat het een vindplaats wordt van spiritualiteit, een vindplaats van God.

 

Bron: Doopsgezind NL 24

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *