iMMO: medisch onderzoek voor gefolterde asielzoekers

Wanneer iemand die gevlucht is te maken heeft gehad met ernstig geweld, is het vaak moeilijk dit verhaal tijdens de asielprocedure te vertellen. Het instituut Mensenrechten en Medisch Onderzoek (iMMO) helpt deze mensen daarbij.

Asielzoekers die te maken hebben gehad met folteringen, inhumane behandeling of seksueel misbruik schamen zich vaak of duwen beelden van de gebeurtenissen weg. Het kan voorkomen dat de IND daardoor de ernst van de situatie niet inziet of de persoon niet gelooft en de asielzoeker geen verblijfsstatus geeft.

Bij het iMMO werken vrijwillig werkende psychologen en artsen die volgens het Istanbulprotocol op een onafhankelijke manier een rapportage opstellen die helpt als medisch steunbewijs bij het asielproces. Door de inzet van deze vrijwilligers krijgt de persoon vaak alsnog asiel. Het iMMO levert op die manier een bijdrage aan de bescherming van mensenrechten.

Zinweb Redactie
De redactie van Zinweb bestaat uit een team van bevlogen jonge journalisten. De redactie publiceert eigen artikelen of plaatst gastartikelen van experts. Raadpleeg de contactpagina voor een overzicht.
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *