"Ik ontken dat het Joodse volk bestaat"

Schlomo Sand oppert de controversiële stelling dat het Joodse volk niet bestaat. Lees in dit persbericht van De Nieuwe Liefde meer over deze persoon en zijn stelling en over het optreden dat hij hierover in De Nieuwe Liefde zal houden.

‘Ik ontken dat het Joodse volk bestaat. Het jodendom natuurlijk wel. De staat Israël ook, evenals het Israëlische volk. Alleen het Joodse volk bestaat niet. Tweeduizend jaar geleden niet, en nu nog steeds niet.’

Schlomo Sand

Op 16 oktober is Shlomo Sand te gast, hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Tel Aviv, voor de lezing: Israël-Palestina, mythen en werkelijkheid. Is vrede nog mogelijk?. Hij is speciaal voor deze avond overgekomen, op uitnodiging van de Leonard Woltjer-stichting, in samenwerking met De Nieuwe Liefde en Een Ander Joods Geluid. Op deze avond zal Sand de politieke en ideologische factoren achter het ontstaan van Israël en Palestina uitleggen en zijn visie geven op de toekomst van deze twee naties. Waarna politicologen Andras Krahl (Een Ander Joods Geluid), Fadi Hirzalla (Leonard Woltjer-stichting) en bijbelwetenschapper Alex van Heusden (De Nieuwe Liefde) hun commentaar op zijn visie zullen geven. Oudtestamenticus Janneke Stegeman presenteert de avond.

The Invention of the Jewish People

Sand’s omstreden boek The Invention of the Jewish People (2008) voerde maandenlang de bestsellerlijst in Israël aan. Ook de boeken die daarna verschenen, The Invention of the Land of Israël (2012) en How I Ceased to Be a Jew (2013), maakten veel los. In zijn werk betoogt Sand dat het Joodse volk een negentiende-eeuwse uitvinding is van Duitse zionisten en niet de 4000 jaar oude stam waar de Bijbel over vertelt. Sand’s ideëen zorgen – uiteraard in het Midden-Oosten, maar ook wereldwijd – voor veel controverse. Want welke gevolgen hebben zijn bevindingen voor de religieuze en historische claims van het huidige Israël?

Meer informatie

Aanvang: 20.00 uur, Grote Zaal
Toegang: € 10,-/€ 7,50 (CJP, Studenten, Stadspas)
Kaartverkoop: De Nieuwe Liefde

Zie hieronder ook een kort interview met Sand van de nieuwszender RT.

Afbeelding: Javier Corbo via Compfight cc

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *