"Ik heb niet zoveel met kloosterbezoek of festivals"

Greco Idema – Regelmatig was hij te zien op de televisie en te horen op de radio, ook als het ging om levensbeschouwelijke onderwerpen. In september vorig jaar stopte Boris van der Ham na tien jaar als Tweede Kamerlid van D66. Wat doet hij op dit moment, wat zijn zijn plannen voor de komende jaren, hoe kijkt hij terug op zijn werk in de Tweede Kamer en wat heeft hij nou precies met religie en levensbeschouwing? Is hij van de religie achter de voordeur-mentaliteit of juist niet? Nieuwwij.nl vroeg het hem.

Hoe gaat het met u? 
“Het gaat eigenlijk wel goed. Ik ben nog een beetje aan het afkicken van het drukke Kamerwerk, maar de ontwenningsverschijnselen vallen tot nu toe mee. Ik vond de politiek erg mooi werk, en ik ben er nog niet klaar mee, maar ik wilde een frisse neus halen. Nieuwe ideeën opdoen, even uit de kaasstolp die de politiek soms wel kan zijn. Dat leek me wel gezond.”

U hebt nu een eigen bedrijf toch?
“Ja, ik verzorg momenteel veel lezingen, onder andere over mijn boek, maar ook over Europa, economische onderwerpen en onderwijs. Voor de rest ben ik me aan het oriënteren, met veel mensen aan het praten over nieuwe werkzaamheden.”

Nou, veel succes hiermee. U hebt zichzelf wel eens ‘agnost met veel interesse in levensbeschouwing’ genoemd. Beperkt die interesse zich tot uw voordeur of bent u ook wel eens te vinden in een Remonstrantse kerk, de kerk waarin u bent opgegroeid?
“Wij gingen thuis nooit naar de kerk. Maar ik ging als kind en puber wel naar de zondagschool van de Remonstranten. Die was overigens altijd op maandagavond. We waren thuis niet kerkelijk maar mijn ouders vonden het belangrijk iets van levensbeschouwing af te weten. Ik vond het daar altijd erg leuk en interessant. Vooral omdat de Remonstranten heel vrijzinnig zijn, ze hebben geen taboes en bespreken alles. De dominees die ik daar sprak leerden ons over allerlei religies, maar ook over het humanisme. En we gingen fel met elkaar in debat. Daar hou ik van. Wist je dat de Remonstranten en Doopsgezinden al in 1919 vrouwelijke dominees hadden en dat ze al sinds de jaren tachtig huwelijken sluiten van mensen van hetzelfde geslacht? Kom daar eens mee aan bij de Paus! 

Lees het hele interview hier verder op Nieuwwij.nl

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *