‘Ik haal theologie uit de ivoren toren’

Over alles heeft hij een mening, en vaak een gepeperde ook want een blad voor de mond neemt ie niet. Er is een gerede kans dat Vlijmenaar Frank G. Bosman (32) vanaf volgende week zaterdag door het leven mag als ’s lands ‘meest spraakmakende theoloog’.

Bosman is doorgedrongen tot de top drie, hij veegde erudiete geleerden als priester Antoine Bodar en theologieprofessor Erik Borgman al van de lijst. De winnaar wordt bekend op de eerste landelijke Nacht van de Theologie, het ‘boekenbal’ voor theologen, een vers initiatief van onder meer NCRV en Trouw. Een prestigieuze nominatie dus en dat terwijl de katholieke cultuurtheoloog van de Universiteit van Tilburg niet eens is gepromoveerd. Nog niet. Bosman hoopt dat in 2013 te doen. “Ik zie de voordracht als beloning voor zes jaar noeste arbeid”, kenschetst de goed van de tongriem gesneden Vlijmenaar, steevast getooid met flitsende bril en bijgepunt ringbaardje.

De eigentijdse Bosman is de meest geciteerde theoloog in de media. Hij heeft een hekel aan opscheppen maar: “ik denk wel dat ik met mijn veelvuldige uitingen theologie uit de ivoren toren haal. Ik zoek de media bewust op. Ik laat zien dat theologie een volwassen discipline is, geen hobby van dominees of priesters. Een wetenschap van onschatbare waarde voor de moderne samenleving.”

Welke waarde dan?
“De samenleving is doordrenkt van theologie, onze collectieve rugzak zit vol christelijke taal. Neem een film als The Matrix, waarin het verlossersmotief schuilt: Keanu Reeves speelt net als Jezus een uitverkorene die de gehavende mensheid moet verlossen. Lees hier het hele artikel >>

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *