Ik geloof niet meer, Tom Rijken, Zinweb

“Ik geloof niet meer“

De opmerking “ik geloof niet meer” klinkt steeds vaker. Als predikant is Tom Rijken gewend door te vragen en dan ontdekt hij wat er aan de hand is.

“De kerk die in haar dogmatisme is vastgeroest, in die kerk geloof ik ook niet meer.”

Hoe vaak hoor ik als predikant deze opmerking wel niet, nu heel vaak. Heel vaak zeggen mensen in een gesprek “ik geloof niet meer”. Als ik dan doorvraag wat zij niet meer geloven, dan bedoelen zij de verhalen over God op een wolkje in de hemel en andere beeld verhalen uit de bijbel die letterlijk worden vertaald. Al pratende komen we er dan samen op uit, dat ik als predikant, die verhalen ook niet meer geloof, dus dat ik mij eigenlijk kan aansluiten bij de mensen die het niet meer geloven.

Daarom ben ik in een vrijzinnige geloofsgemeenschap onderweg, waar men het niet meer gelooft zoals het op de oude dogmatische wijze werd vertaald, zoals het in oude belijdenis geschriften is vastgelegd. De kerk die in haar dogmatisme is vastgeroest, in die kerk geloof ik ook niet meer.

Dan is daar nog die andere opmerking, van mede gelovigen binnen de kerk, die mij aanspreken en zeggen: “mijn kinderen geloven niet meer”. Ik vraag hen dan, geloven ze niet meer of geloven ze niet meer op de wijze waarop u in het geloof staat.

Ik denk namelijk dat het grootste deel van de mensheid wel gelooft. Ik geloof in de liefde, ik geloof in de goedheid die in mensen aanwezig is, deze goedheid zie ik in de samenleving om mij heen, in hoe mensen voor elkaar zorgen, in hoe mensen van elkaar houden, in hoe de liefde een thema is dat mensen raakt.

Emmanuel Levinas, een filosoof uit de vorige eeuw zei het heel krachtig: “In de ogen van de andere mens ontmoet ik God”. En dan ga ik ineens weer geloven. Ik ontmoet mensen en verhalen van mensen en door de andere mensen zie ik iets van de goedheid op aarde, zie ik een glimp van God.

Tom Rijken, predikant van de Kapel gemeenschap in Hilversum.

Foto: Jessica Bowden @Freeimages.com

Tom Rijken
Tom Rijken is doopsgezind predikant bij de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap te Hilversum. Daarnaast is hij actief als coach en mediator. Samen met enkele anderen heeft hij het platform voor Church Mediators opgericht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *