Ik ben er al lang

“Vind je het niet raar dat je jongere zusje eerder gedoopt is dan jij?”

Ik had er nog nooit over nagedacht. Ik had er serieus nog nooit een moment bij stil gestaan. Sowieso is mijn niet-gedoopt zijn nooit een issue geweest. Ik ben onderdeel van een geloofgemeenschap waar het feit of je gedoopt bent of niet een puur persoonlijk aangelegenheid is en geen enkele invloed heeft op je positie of je functioneren. Ik voel me thuis, ondanks de doop. En dat brengt gelijk een rare tegenstelling naar voren. Als je je ergens zo thuis voelt en je halve sociale leven speelt zich af in die kringen, waarom laat je je dan niet dopen? Ik stel me die vraag al jaren. En het antwoord is al jaren hetzelfde: Ik vind dat ik nog niet genoeg weet en zie de meerwaarde van een ‘God’ niet. Ik volg catechisatie, steeds weer een jaar en dan weer een jaar niet, zit in allerlei commissies, ga naar conferenties, organiseer ze, schrijf voor het clubblaadje en leidt al tien jaar kampen. Maar ik kom niet dichter bij. Maar tegelijk is dat waarschijnlijk onzin. Ik ben er al lang. Ik word intens gelukkig van mooie Taizé-liederen in het kerkje van Dopersduin of een mooi avondritueel op een kamp. Ik voel me al gedragen als ik de kinderen toezing of een avondsluiting doe tijdens een vredesconferentie.

Ik ben er al lang. Dan zal het wel angst zijn over dat wat er gaat komen. Verwachtingen aangaande mijn kerkbezoek of een soort Bijbelkennisquiz. Totale onzin. Ik ben er al lang. Alleen waar dat moet ik me nog even beseffen. En de plek waar ik dat wil en kan bevestigen moet ik nog definitief vinden. En de woorden die ik daarvoor wil gebruiken moeten nog uit mijn hoofd naar het papier. Maar eigenlijk ben ik er al lang. En ik weet ook al waar en wat ik wil zeggen. Maar toch….

We staan aan de vooravond van weer een doopdienst. Over drie weken laat mijn jongste zusje, 6 jaar na mijn andere zus, zich dopen. Zij is overtuigd en neemt de stap. Zij is er al.

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *