Column: Ik ben een racist

Ik stem links en maak me zorgen over de verharde maatschappij. Ik ben voor vluchtelingen. Ik ben niet racistisch. Toch? Column door Kalle Brüsewitz.

Je kunt het racistisch noemen, je kunt het stuitend noemen, je kunt het eventueel en minstens etnocentrisme noemen.

Je kunt er heel hard ‘ah’ en ‘oh’ over roepen en heel politiek correct verontwaardigd zijn.

Je kunt het schokkend noemen en je kunt het belachelijk noemen. Je kunt het onprofessioneel noemen en een ziekte van deze tijd. Je kunt het noemen wat je wil, maar bovenal is het de harde waarheid. En dat is niet eens een gekke waarheid.

Poppen

Op internet circuleren filmpjes van kinderen die moeten kiezen tussen twee poppen om mee te spelen. De kindjes zijn afro-amerikaans en blank. De poppen ook. Zelfs de afro-amerikaanse kinderen kiezen de blanke pop om mee te spelen. Waarom? Omdat ze zijn opgevoed in een maatschappij waar een donkere huidskleur geassocieerd wordt met slechte dingen.

We zijn nu decennia verder. Zijn we wijzer? Helaas niet. Ik ben keurig opgevoed, stem altijd links, ben heus wel in aanraking gekomen met andere culturen en maak me zorgen om de verharde samenleving waar we in leven. Ik vind dat vluchtelingen een kans moeten krijgen. Ik vind dat iedereen gelijk is. Dat vind ik allemaal. Ik vind etnisch profileren vreselijk en stuitend. En onwenselijk.

Onderhuids

Ik deed laatst een test. De ‘onderhuids’ test. Ik raad iedereen die selectief verontwaardigd is over etnisch profileren bij de politie aan deze test te maken. De uitslag blies me van mijn stoel. Ik schaamde me. Ik ben niet racistisch. Ik vind en ben overtuigd van het feit dat iedereen gelijk is. Ik ben niet racistisch. Maar het staat er echt.

Ik heb ‘een sterke voorkeur voor blanke mensen.’

Ik deed hem nog een keer. En nog een keer. Dit lag aan de computer. Het lag aan de manier waarop de test was opgesteld. Het lag aan het weer. Het lag aan van alles. Of lag het aan mezelf en aan de omgeving en omstandigheden waarin ik ben opgegroeid?

Racist

Ik ben het. Hoe erg ik het ook vind.

Ik ben toch gewoon een racist.

Net als veel van de selectief verontwaardigen. Het is nu aan mij om er alles aan te doen om te zorgen dat over veertig jaar donkere kinderen met trots een donkere pop pakken om mee te spelen.

 

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *