Iedereen is een leider

Ook al zegt zijn naam je niks, zijn adagium ken je zeker. ‘Wees proactief’ is het eerste van ‘De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap’ van Stephen R. Covey uit 1989, één van de invloedrijkste managementboeken ter wereld. Wereldwijd zijn er zo’n 15 miljoen exemplaren van verkocht, waarvan een kwart miljoen in Nederland. ‘Het beste managementboek ooit’, meldt het Nederlandse tijdschrift Management Team op de achterflap van de 58ste druk.

Maar Covey wilde meer dan leidinggevenden in organisaties coachen. Hij wilde van elk mens een mini-manager maken, de leider van zijn eigen leven. Toen hij vorig jaar overleed liet hij een wereldimperium na dat vanuit het hoofdkwartier in Salt Lake City 47 vestigingen in 147 landen bestiert. De Zeven Eigenschappen worden niet alleen gebruikt in trainingen voor leidinggevenden, maar ook in de persoonlijke levenssfeer. Covey zelf vond dat een bedrijf lijkt op een gezin en omgekeerd.

Na zijn eerste bestseller verschenen dan ook boeken voor ouders en tieners met dezelfde filosofie als basis. Zijn zoon schreef een boek voor kinderen van 3 tot 7 jaar, nu ook in het Nederlands: ‘De Zeven Gewoontes voor Happy Kids’. Citaat: “Ik verveel me zo!” klaagt Eekhoorn tegen grootmoeder Muis. “Nou, dat is dan je eigen schuld”, antwoordt ze. “Het is je eigen verantwoordelijkheid om plezier te hebben, niet die van anderen. (…) Je kunt jezelf vermaken, daar heb je anderen niet voor nodig.” En Eekhoorn repareert vervolgens tot vreugde van grootmoeder de kapotte radio in huize Muis. Lees verder

Bovenstaand artikel stond in Trouw – Letter en Geest op 9 maart 2013

Frits de Lange
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *