IDFA online: The City of the Dead

Liefhebbers van documentaires kunnen tot en met 1 december hun hart ophalen, want het IDFA, het International Documentary Festival Amsterdam, vindt plaats. Zoals altijd is er een bomvol programma waarin je avond na avond producties uit de hele wereld kunt zien. Ook online zijn er (gratis) documentaires te zien. Deze week passeert hier een zin-gerelateerde selectie de revue.

El Arafa in Caïro is de grootste begraafplaats ter wereld. Tussen de tombes en mausolea is een stad verrezen. Deze ‘stad van de doden’ heeft een levende bevolking van een miljoen mensen. Kinderen spelen tussen de graven en verkopers brengen er hun waren aan de man. Er lijkt geen respect voor de doden te zijn. Dat is echter schijn: levenden en doden zijn hier intens verbonden.

Allah mag dan wel overal aanwezig zijn, maar dat weerhoudt iemand er niet van om tegen een grafsteen te leunen en te boeren, een voorbijganger een klootzak te noenen of openlijk te praten over zijn hunkering naar seks vóór het huwelijk. Zoals een lokale vrouw zegt: “Zo dicht bij de doden leven móét wel wijsheid brengen.”

Kijk hier The City of the Dead (62 minuten) van Sergio Tréfaut, 2009.

Foto: Scott D. Haddow/Flickr.com

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *