Identiteit – wat is dat eigenlijk?

Cogito, ergo sum. Ik denk dus ik ben. Prima. Maar wie ben ik dan? Wat is het grote verhaal waar ik uit besta, welke bepaalt wat mijn identiteit is?

Definitie van identiteit

iden·ti·teit (de; v): 1, gelijkheid: je identiteit bewijzen bewijzen dat je de persoon bent voor wie je je uitgeeft. 2, eigen karakter. (Bron: vandale.nl)

Blijkbaar heeft het woord identiteit twee betekenissen. Beide zijn niet echt toereikend wanneer ik erachter wil komen wat identiteit is, wat mijn identiteit is en hoe ik daar achter kom. Identiteit als gelijkheid: dat wie ik zeg dat ik ben, ik ook werkelijk ben. Maar kan dat überhaupt wel – kan ik echt zeggen wat of wie ik ben, of vertel ik altijd maar wie ik denk dat ik ben? Een groot onderscheid lijkt me.

Eigen karakter. Identiteit is een eigen karakter. Dat lijkt me iets heel post-moderns, identiteit als een uniekheid die aan mij kleeft. Kan je dan geen identiteit delen met iemand anders? Wanneer is iets eigen? Wat maakt het eigen, of ben ik wie ik ben door de groep mensen waar ik bij hoor, mijn familie, mijn geloofsgemeenschap, mijn voetbalclub?

Charles Taylor

Volgens de Canadese filosoof en katholiek Charles Taylor bestaat identiteit niet als een vastombakend geheel, een stabiel en solide gegeven. Volgens Taylor bevinden we ons allemaal in de wereld (vgl Heidegger) en temidden van discoursen die ons omgeven (vgl Foucault, Derrida). Discoursen zijn een soort verhalen die werkelijkheid en waarheidsclaims mogelijk maken. Ze maken dat een bepaalde groep ensen het idee hebben dat ze elkaar verstaan, dezelfde taal spreken.

Volgens Taylor is onze identiteit onze persoonlijke verbindtenis aan bepaalde discoursen, de grote verhalen die ons wereldbeeld vormen en ons maken tot wie ik ben en wat ik doe. Dat is identiteit. Mocht je er meer over willen lezen: Bronnen van het Zelf, Charles Taylor.

Afbeelding: http://thomasthorstensson.photography via Compfight cc.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *