Houthakken en waterputten

De één na de ander keert terug van vakantie. Vaak met enthousiaste verhalen. De een voelt zich weer uitgerust en fris. Een ander zelfs herboren en vol nieuwe energie. En weer iemand anders vertelde over het ‘spectaculaire’ besef hij zich verlicht voelde, alsof het leven niet meer zo’n zware last is. Kan een vakantie je fundamenteel en blijvend veranderen?

Verlichting veronderstelt verandering. Of we veranderd zijn, blijkt uit het gedrag of de leefstijl van mensen. Iemand die eerst rookte en daarmee gestopt is, heeft een belangrijke gedragsverandering tot stand weten te brengen en bovendien een belangrijke stap gezet in de richting van een gezondere leefstijl. Iemand die een zittend bestaan leidt en meer gaat bewegen, heeft ook een gedragsverandering tot stand gebracht. Iemand die zichzelf eerst verrijkte ten koste van anderen en nu bij een hulporganisatie werkt om anderen te helpen, heeft ook een belangrijke verandering doorgemaakt.   

Uit de Zen-boeddhistische traditie stamt de vraag wat iemand doet vóór en na zijn verlichting. Het antwoord is dat de persoon vóór de verlichting hout hakt en water put, maar ook na het bereiken van de verlichting hakt hij nog steeds hout en put hij water. Aan het gedrag is dan niet te zien wat er in de ziel van de persoon is gebeurd. 

Het antwoord uit de zentraditie laat zien hoe belangrijk het is om met twee benen op de grond te blijven staan, altijd actief te blijven en te blijven mediteren en werken, ongeacht de staat van verlichting. Het antwoord laat ook zien dat het bewustzijn van waaruit we handelen vóór en na de verlichting verschillend is. Dat betekent dat we hetzelfde anders doen. We hakken hout en putten water, maar vanuit een andere intentie en een ander bewustzijn.

Wat is er dan veranderd? Het voorbeeld van waterputten en houthakken uit het zenboeddhisme laat zien dat verlichting niet altijd valt af te lezen aan ons gedrag. Verlichting hoeft niet bepaald een groots moment te zijn. Misschien is het eerder een kleine, betekenisvolle, verandering, die grote gevolgen heeft.  

Voor mij is de genoemde zen-boeddhistische wijsheid over houthakken en waterputten een mooi oriëntatiepunt. Voor mij heeft verlichting vooral te maken met het loslaten van vrees. Pas als ik bevrijd ben van al mijn angsten, sta ik anders in het leven. De zomer is een mooie tijd om daarmee bezig te zijn. Het licht van de zon, dat er in de zomer zoveel is, kan immers op onze existentiële angsten schijnen, zodat angst kan worden getransformeerd in liefde. 

Wat is voor jou verlichting? En helpt de zomer jou daarbij? 

Ton Roumen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *